Надежда Нейнски: Има много зле прикрити тайни, те ще излязат наяве за изборите

5 октомври ще бъде тест за това, доколко десният избирател е готов да приеме и подкрепи компромиса

Тези избори ще бъдат тест за това, доколко избирателят е готов да приема компромиси, каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на "Синьо единство" Надежда Нейнски, която е част от коалиция "Десните". Не съм водач на листа, защото възможността традиционната десница да се върне на голямата политическа сцена е чрез обединение, обясни още тя. "Реших, че Синьо единство може да участва в този формат, но последната цел, която си поставяме, е създаването на еднна партия.

Подкрепям коалиция "Десните", категорично заяви бившият външен министър в правителството на Иван Костов. Дебатът за дясното е много съществен, особено от очертаващата се критична ситуация както в страната, така и извън България, добави тя. тя. Нейнски припомни, че традиционната десница е направила най-необходимото, за да може България да смени своя геополитически ход и сега дебатът е отново на дневен ред.

На въпрос защо не застане с личното си име и не са ли закъснели с обединението, Нейнски обясни: "Не, не закъсняхме с това коализиране. Темата за десницата е темата, която реално стана причина за разделянето ни с РБ. Синьо единство беше изключено от РБ поради различие в оценката на компромисите. Тези избори ще бъдат тест - за това, доколко десният избирател е готов за приема и подкрепя компромиса.

РБ за нас беше твърде голям компромис и затова ние избрахме своя път. Има сериозен процент от обществото, което не е склонно да направи компромис."

На въпрос може ли ГЕРБ да бъде политически партньор, Нейнски отговори, че Синьо единство се сформира и отдели от СДС точно поради неприемането на компромиса спрямо ГЕРБ. В  България има много зле прикрити тайни, движения зад кадър, които ще излязат по време на изборите. ГЕРБ има своите избиратели. Коалиция Десните няма да играе за избирателите на ГЕРБ. Нашата битка е за онези, които не подкрепят ГЕРБ, но са десни избиратели. Подкрепата на РБ ще мине през проверката на изборите.

Има една голяма каегория хора, които търсят своето предстативетлство и ние ще се кандидатираме за него. , каза още Нейнски.

На въпрос за роблята на НАТО, тя каза, че имаме нужда от НАТО за нашата ссигурност. Повече НАТО и повече гаранции ще бъде от полза в България.

България се оказа единствената държава, която няма куража да каже за тази опасност, която идва от Изтока - Русия. Истината е, че най-големите губещи са тези, които искат да угодят на всички. Опасността не е само във войските - тя е и в енергийната сигурност. Дали ще е пряка заплаха или непряка, по отношение на енергийната сигурност е ясна и не подлежи на коментар. Ние винаги сме били склонни да снасяме яйцата си в чужди гнезда, заключи Нейнски.