Обявяването на еврокомисарите блокирано заради Белгия

Новата ЕК започва работа на 1 ноември

На 1 ноември новата Европейска комисия трябва да встъпи в правата си, но дотогава ще се случат няколко важни събития, съобщи Агенция Франс Прес.

Тази седмица шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер ще се срещне с всеки от предложените от държавите членки на ЕС кандидати за комисари. Само една страна не е предложила човек и поради това бави крайния избор. Става дума за Белгия, в която текат преговори за формиране на коалиционно правителство. Юнкер я подкани да номинира един или няколко кандидати до три дни.

Най-желани от бъдещите еврокомисари са икономическите постове. По всяка вероятност Франция ще има комисар по икономическите въпроси - Пиер Московиси. Както е известно, българката Кристалина Георгиева вероятно ще е с ресора бюджет и финанси, или околна среда.

На 9 или 10 септември Юнкер ще представи екипа си. Но през септември и октомври кандидатите за комисари ще бъдат изслушани индивидуално от различни комисии в Европарламента, който може да отхвърли някои кандидатури и Юнкер трябва да номинира други имена.

Между 20-23 октомври Европарламентът ще гласува анблок за комисарите.