Георги Първанов: АБВ ще се коалира с всички партии без ДПС

Според експрезидента БСП се държи неадекватно и не се реформира

„Русия не е опасност за България, огромната опасност както за нас, така и за целия свят са терористите – като тези от „Ислямска държава”, заяви Георги Първанов пред bTV.

По думите му в рамкте на ЕС страната ни трябва да излезе с ясна позиция по отношение на Москва. Неговата лична позиция във връзка със служебния кабинет пък е, че превишава правата си и върши неща, които би трябвало да са приоритет на следващото правителство.

Бившият президент очаква тежка предизборна битка и много компромати. Той е убеден, че АБВ ще има депутати в 43-то Народно събрание заради платформата и идеите си. Според него евентуално еднопартийно правителство след изборите на 5 октомври би било възпроизвеждане на позната силова политика.

Първанов изтъкна, че партията му би се коалирала с всички политически формации без ДПС, но при условие, че се сключи ясно предизборно споразумение. Той отрече приписваните мераци на АБВ да си сътрудничи с ГЕРБ. „Аз водя най-ожесточената битка с Бойко Борисов напоследък, освен това не зная какви са идеите на ГЕРБ, чак онзи ден излязоха с някакъв документ”, заяви експрезидентът. Той описа ситуацията в БСП като продължение на старото статукво, като прескачане на партийни функционери от една листа в друга. „На „Позитано” се държат неадекватно, там няма реформи”, категоричен е Първанов.