Новата "Визия 2020" - с "хибридна война", без Русия

Засилените инвестиции в конвенционални военни способности в посочения регион и „хибридният модел“ на водене на война провокират необходимостта от адекватни инвестиции в отбраната на България. „Хибридната война“ съчетава прилагане на конвенционални методи с похвати от партизанска война, прикрито подпомагане на сепаратистки групировки, кибератаки и пропаганда, икономически натиск и действия, противоречащи на международното право.

Това се казва в актуализирания вариант на предизвикалата остра полемика Визия 2020 ("Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана") на Министерството на отбраната, която бе публикувана днес привечер на сайтовете на МС и МО. Спорният документ бе свален от сайта на Министерство на отбраната само два дни след появата си.
В първия вариант се отбелязваше, че страната ни е в информационна война с Русия с думите: „Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”.

Сега, подобни констатации, пряко обвързани със заплашителни действия на Москва срещу страната ни, липсват. Всъщност, целят абзац е премахнат.

Документът обаче предупреждава, че "влизането в спирала от санкции се отразява пряко на икономическите интереси на страната ни". Същевременно България е изключително зависима от един доставчик на енергийни ресурси.

Днес Република България се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност. Тенденциите за тяхното развитие са негативни в средносрочен, а в редица случаи и в дългосрочен аспект, пише в новата Визия 2020.
"Незаконното анексиране на Крим от Русия и конфликтът в Източна Украйна се превърнаха в най-сериозната заплаха за мира и сигурността в Европа след Втората световна война. Те доведоха до сериозна промяна в съотношението на силите в Черноморския регион. Това негативно развитие има непосредствено отношение към сигурността на България", отбелязва още документът.

Отчита се като неотложна необходимостта от придобиването на нов тип основен, многофункционален боен самолет, заедно с осигурената за него интегрирана поддръжка, за българските Военновъздушни сили. Това ще намали технологичната изостаналост от нашите съюзници и съседи-членки на НАТО, както и зависимостта ни от Русия.

Работния документ може да изтеглите от ТУК