Плевнелиев заминава за Азербайджан, ще преговаря за газ

Българският президент Росен Плевнелиев ще посети Азербайджан през трета седмица на септември (на 23-ти и 24-ти септември), за да участва в тържествата по случай 20-годишнината на т.нар. "Договор на века" - Транс-адриатическия тръбопровод, съобщава азърбейджанската агенция APA. На събитието в Баку ще присъстват и президентите на Турция, Гърция и Албания.

По време на посещението се очаква Плевнелиев да обсъди въпросите за енергийно сътрудничество с Азербайджан, заявиха дипломатически източници, цитирани от азербейджанската агенция "Тренд".

По-рано днес българският президент заяви за турската агенция "Анадол", че нашата страна възнамерява да купува азербайджански газ. Той подчерта значението на Транс-анадолския (TANAP) и Транс-адриатическия (TAP) газопроводни проекти за България и добави, че тези проекти са стратегически важни за всички европейски страни.

Според него стартирането на газопреносна система между Турция и България ще позволи получаването на природен газ както от Азербайджан, така и от Иран, Катар и други страни от Близкия Изток.

Двата горепосочени газопроводни проекти биха позволили доставка на природен газ от важното находище Шах Дениз в Азербайджан за Европа, в т.ч. и за България.