Миков изригна: Жителите на Северозападна България не сме втора ръка хора

Повод за емоционалното му изказване е решението на правителството да смени програмата, която да съфинансиране изграждането на пътя София-Видин. Този проект няма да се включи в европейското финансиране, но няма и да бъде спрян

Живеещите в Северозападна България не сме втора ръка хора и няма да допуснем отново да ни върнат в годините на ГЕРБ, когато България бе разделена на магистрали и Северозападна България. Това заяви водачът на листата на БСП във Видин и председател на партията Михаил Миков. Той имаше среща с кметове, общинските съветници и кандидатите за народни представители.

Конкретниятповод за реакцията му се оказа решението на служебното правителство разширението на пътя София - Видин да се финансира от програма "Транзитни пътища VI", а да не бъде включено сред проектите по оперативна програма "Транспорт" 2014 – 2020. Според него с това решение служебното правителство демонстративно обръща гръб не просто на видинския край, а на "развитието на целия европейски транспортен коридор №4 и оползотворяването на геостратегическите предимства на България".

„Няма да допуснем да ни лишат от перспективите, дадени ни от правителството, което подкрепяхме, чрез Споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014 – 2020 г. и чрез Интегрираната стратегия за прилагане на интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район”, обясни Миков.

От друга страна експертите твърдят, че включването на пътят Видин - София в "Транзитни пътища VI" дава реални шансове за изграждането му, макар и със заем от Европейската инвестиционна банка и средства от републиканския бюджет. Оставането му в програма "Транспорт" пък би го отложило за неопределено време.