Стоилов очерта дузина червени линии, които не "замъглявали погледа"

Останаха недовършени обещания, защото нямахме категорична подкрепа, се оправда социалистът

Листите вече са регистрирани. Така Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП, успокои симпатизантите на столетницата. Вярно е, уточни той, че доста време и при доста големи спорове се формираха на някои места, в някаква степен това отне възможността по-рано да говорим защо се явяваме на изборите, каква е нашата политика, поясни той. Имаме принципно приета предизборна платформа. Това е политически документ, не просто набор от управленски намерения, които често замъгляват погледа на хората, каза още Стоилов, имайки предвид 10-те червени линии.

Ние се обръщаме към повече от 90 процента от българското гражданство, отговори той на въпрос кои ще посегнат към тяхната бюлетина. Той поясни кои са другите 10 процента - тези, които незаслужено се облагодетелстваха за сметка на труда на народа, осребриха своето участие в държавната и местната власт, обслужват чужди държавни и корпоративни интереси. В тези 10 процента са и хората, които не са получили необходимото наказание. В тази част са и онези, които присвоиха държавата и няма да я върнат доброволно.

Попитан какво направи БСП в последната година на управление, Стоилов се опита да разсее мъглата. "Направихме определени усилия през последната година, но нямахме достатъчна категорична подкрепа, направихме компромиси. Така че задачата остава - хората да превъзмогнат отчаянието, да защитават своите интереси", каза социалистът. Той заяви, че хората гласуват срещу себе си, а не за себе си, дистанцирали са се от политическия живот. Затова първата задача ни е да върнем доверието на хората.

Възможно е резултатът да бъде коренно различен, прогнозира той изборите. Ние предлагаме около дузина червени линии, от които няма да отстъпим - ангажименти, по които сме готови да говорим и да обсъждаме, да търсим реализицая, включително и с други. Няма да се откажем от тяхното изпълнение. Стоилов изброи "линиите": за прогресивна политика по отношение на данъците, социални мерки, преход към прогресивно облагане във формата на семейно-подоходно облагане. Той добави, че вече са предприели първата стъпка за освобождаване от данък на хората, които получават минимално възнаграждение за труд. Но не се направи другата стъпка - за най-високите доходи, уточни той. И добави другата червена линия - изграждането на Южен поток при спазване на европейските изисквания; ядрената енергетика; реиндустриализация в страната. "В здравеопазването и образованието подкрепяме изразходването на публичните средства преди всичко в държавните и общински заведения." За пенсионната реформа Стоилов уточни, че трябва да бъде съобразявана с продължителността на живота в България. "Имахме и друго условие, което не успяхме да реализираме - за гъвкаво пенсиониране - когато не достигат 1 или 2 години трудов стаж, хората да могат да се пенсионират с това, което са заработили, и да получат своята пенсия", уточни той.

Според Стоилов, служебното правителство не може да се ограничи само с организацията на изборите. Има въпроси в дневния ред, които не могат да бъдат отлагани. "Но е сбъркана цялата постановка - вместо служебното правителство да създава стабилност за изборите, то се заема с определени реформи, без да разполага с ресурса да ги извърши. ГЕРБ ни плаши със страховити сценарии", коментира Стоилов. Той обясни, че партията му ще участва заедно в управлението само с партии, с които могат да формират еднопосочна политика.