​Октай: ДПС говори за национално съгласие, но с Пеевски и Цонев това е невъзможно

Тайните служби участват в преструктурирането на политическото пространство

Днес ДПС говори за широко национално съгласие, за подкрепа на всички добри идеи в полза на държавата, но как да забравим, че до преди няколко месеца лидери на ДПС като Христо Бисеров, Делян Пеевски и Йордан Цонев се заканваха и говореха за саморазправа с ГЕРБ. Върху този проблем постави акцент в коментара си по Нова ТВ политическият анализатор Осман Октай. Според него проблем е, че тези политици отново са в листите на ДПС.

Това показва, че в тази партия, която говори за съгласие няма никаква промяна, а тези лица са провокация за гражданския мир и политическото спокойствие. ДПС се оплакват,че са сатанизирани, но не си дават сметка, че продължават да толерират лица, които провокират обществото и са негови дразнители. Така не се търси национално съгласие, коментира Октай. Той не е изненадан от листите на ДПС, в които отново се съчетават имена на обществени авторитети и хора, които се крият от правосъдието.

Очаквах Орешарски да бъде в листите на ДПС, но те предпочетоха Петър Чобанов, бившия финансов министър. Явно Орешарски е решил да мине в нелегалност. Проблемът е, че ДПС е обречено на политическа изолация и това ще се отрази негативно върху електората им, посочи Октай. Той коментира и разкритието на ген. Атанасов от ДСБ, че по анонимен донос Касим Дал е бил разработван, защото организирал покушение срещу Лютви Местан и Делян Пеевски.

Службите играят важна роля в политическото преструктуриране в държавата. Пуска се анонимка, образува се дело и започва да се следи даден политик. Делото винаги е секретно и не може да се контролира какво се прави. През 2005 г. аз имах връзки с Турция и организации там. След едно мое посещение в Турция започнаха да охряват Доган. По-късно стана ясно, че ДАНС имали сигнал, че била създадена бойна група за ликвидиране на Доган в Истанбул, а в нея били хора отцепили се от ДПС. Тогава Касим Дал беше в комисията по национална сигурност и пазеше гърба на Доган. Сега Каясим Дал е обект на разработка. Той има проблеми с Доган, но не вярвам да има конфликти с Местан и Пеевски. Това е обаче е схемата по която службите правят политика в България. Службите покриха и скандала с Христо Бисеров. По неговия случай изобщо не се работи и чакат да мине давност, предупреди Осман Октай.