​Сблъсък ДПС – ГЕРБ: Кърджалиев води пропаганда на събор, Цветанов му отвръща с хоро

Партията на Борисов влиза в смесените райони, докато реформаторите реанимират хора на Доган

Докато Реформаторският блок реанимира в политиката бивши кадри на Доган и ДПС, издигайки Ариф Агуш за водач на листата си в Смолян, лидерите на ГЕРБ директно навлизат в смесените райони като сериозна политическа алтернатива. 

През почивните дни бившият вътрешен министър и зам.-председател на партията Цветан Цветанов предизвика истински фурор в село Горно Новково, община Омуртаг. Цветанов посети фолклорния фестивал „И си носим песента”, който се провежда за 18-ти път в селото. На селския празник ежегодно си дават среща българомохамедани от Северна България и други краища на страната, преселници от Родопите. 

В късните нощни часове на празника Цветанов поздрави стотици хора и заедно с тях се възхити на извиващите се кръшни и бурни хора. Присъствието му провокира водача на листата на ДПС в района Тунчер Кърджалиев, който прекъсна веселието на присъстващите и направи опит да превърне събора в митинг - с политически анализи, послания и обещания. 

Вместо да се подведе по пропагандната схема на ДПС, Цветанов заедно с придружаващите го представители на ГЕРБ от селото и района се хвана на хорото, показвайки че традициите и обичаите на хората са над политическите трикове. Шефът на предизборния щаб на ГЕРБ потвърди в разговори с хората, че партията е отворена за всички граждани и не дели хората по религиозен и етнически признак.

Часове по-късно, по време на срещите си във Велико Търново Цветанов отново обяви, че е невъзможно ГЕРБ да влезе в коалиция с ДПС или БСП.