Не си плащаш за здраве - глоба и без задграничен паспорт

На година "Пирогов губи 1 млн. лв. заради неосигурени пациенти, съобщи здравният министър Мирослав Ненков

Глоби за тези, които не си плащат здравните вноски е една от крачките, които ще спасят системата, смята министърът на здравеопазването Мирослав Ненков, съобщава Нова телевизия.

В последния си отчет миналата година от "Пирогов" обявиха, че броят на неосигурените пациенти се е увеличил двойно. Всеки от тях струва на спешния институт между 1000 и 2000 лева. Загубите само на тази болница за година са над 1 млн. лева. Затова и идеята на министъра за по-строги санкции за хората, които не плащат, и по-голяма отговорност от държавата, която според експерти също не е изряден платец, е на дневен ред.

Хората с неплатени здравни осигуровки са около 400 000 в момента. Част от тях нямат средства за това, но около четвърт милион са тези които могат, но не искат да си плащат. Затова според здравния министър се налагат спешни мерки.

Възможни са финансови, ограничителни мерки. "Много е лесно някоя държавна услуга да бъде обвързана с плащането на осигуровка – например, няма да ти се издаде задграничен паспорт, ако не си платиш здравни осигуровки. Както и прегледите на колата", обясни Ненков.

Според министъра крайно време е държавата да плаща повече за хората, които осигурява - децата, студентите, хората на социални помощи, затворниците, бежанците. В момента тя плаща за тях, но здравна вноска от 4%, а не 8% - както всички работещи. По изчисления на Лекарския съюз, така към бюджета на Здравната каса ще се прибавят между 500 и 700 млн. лева. Идеята се подкрепя и от пациентските организации.