Цветанов внася законопроекти за националната сигурност и МВР

Те предвиждат връщане на конкурсното начало при назначенията в специалните служби и назначаването на главния секретар на МВР с указ на президента

ГЕРБ ще представи пред служебното правителство пълен пакет със законопроекти в сферата на националната сигурност и МВР, съобщи на пресконференция във Велико Търново заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.

Според него законопроектите, свързани със сектора, предвиждат връщане на конкурсното начало при назначенията в специалните служби и назначаването на главния секретар на МВР с указ на президента. „Така ще ограничим възможността за смесване на полицейски и контраразузнавателни служби, както се направи в закона за ДАНС“, посочи Цветанов.


В документите се предвижда от ДАНС да бъдат извадени Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и дирекция „Технически операции“.
„Само през последните 20 дни сме свидетели на увеличение на битовата и организираната престъпност, което е резултат на недомислените законодателни промени през последните месеци“, аргументира се той.

Цветанов подчерта, че реваншизмът и конфронтацията ще бъдат затворена страница за ГЕРБ, а бъдещите кадрови назначения ще се осъществяват на професионална основа, задължително на конкурсен принцип. Той посочи, че назначенията, извършени през последните 16 месеца, ще бъдат подложени на задълбочен анализ.

Пред журналистите областният председател на ГЕРБ Даниел Панов представи листата за Великотърновския избирателен район, с водач Цветан Цветанов. Втори в листата е проф. Пенчо Пенчев, ръководител на катедра Стопанско управление във ВТУ и преподавател по икономически дисциплини, областен управител от 2009 до 2013г. Трети в листата е Евгени Стоев, народен представител от 41-вото и 42-рото Народно събрание.