Лидерът на ГЕРБ: Дебати с политически партии ще водя след 5 октомври

Служебното правителство се изживява вече малко като все едно са избрани от народа, а имат друга задача по конституция, коментира лидерът на ГЕРБ амбицията на кабинета да прави военна стратегия

Ние трябва да имаме много ясна, точна и прагматична политика спрямо Русия и да не се поддаваме на криминални романи и филми от миналото за Щирлиц или който и да било, светът вече е в друга орбита, прагматично се решават проблеми, заяви в интервю за „Радио К2 лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Ако погледнем преди 100 години, каза още той, Турция и Русия са се били за България, а сега имат 7,5 милиарда евро стокооборот и след ембаргото за плодове и зеленчуци сега всичко, което е зеленко, червенко, поникнало в Турция, заминава за Русия и сега стокооборотът ще им отиде на 12–13 милиарда евро. Видяхте как бързо полските домати и зеленчуци дойдоха в България. В същото време виждате произведени тръби, сега да не правя реклама на заводите, които са ги произвели за „Южен поток”, продължават да пристигат в България, сиреч някой в Европа работи усилено по този проект, а само на България са забранили всички дейности. Отношенията с Русия трябва да бъдат единствено и само прагматични на базата на бизнеса, категоричен е бившият министър-председател. Така че, продължи той, не трябва да се превръщаме в жертви на шпиономания, че някой, видите ли, от Русия ще дойде в България и ще ни разбие. Нищо не може да разбие една държава толкова, колкото собствените й политици, за съжаление, защото кой направи тези търгове, кой караше Орешарски да отиде и да лъже Барозу, че не е подписал договор за „Южен поток”, кой ги накара да подпишат безумно споразумение с „Уестингхаус”, което утре някой ще трябва да разваля, но вече ще са платени пари? Така че какви шпиони, какви 5 лева?, продължи с риторичните си въпроси Борисов.
Той се върна на изборите за европейски депутати и напомни за купуването на гласове на миньори. "Беше в чудовищни размери. За нас е радост от ГЕРБ, че десетки журналисти направиха своите разследвания и видяхте, че там нито веднъж в нито едно разследване не попадна ГЕРБ. Бяха ДПС, „България без цензура” и кой ли не още, това са фактите! Така че, за съжаление, на тези избори, които минаха за евродепутати, не мисля, че България направи такъв избор, с който да се гордее, говорим като честност на изборите. За радост, ние тогава бяхме тотална опозиция, нямахме никакво участие никъде във властта, така че правителството на Орешарски трябва да си носи отговорност и за това", категоричен е Борисов.

На въпрос каква е позицията на ГЕРБ по отношение на критиките, че сме намалили пронатовската си и евроориентация за сметка на тази към Русия, Бойко Борисов отговори: "Вижте, то затова позицията ни е позиция, защото няма какво да се коментира. Напомням все пак, че служебното правителство има една-единствена и само една цел, не да подменя кадри, а да направи честни избори и да влязат политическите партии да управляват. И това е моят съвет към тях, за кой ли път го правя! Това, че се изживяват вече малко като все едно са избрани от народа, не е така. Тяхната роля е да отидат, да подготвят изборите и след това да предадат властта на тези, които са спечелили. Какви са тези стратегии 2020, като реално си поставен от президента да управляваш два месеца, колкото е по Конституция. Тези стратегии трябва да се правят от политическите партии, които са в парламента, които и да са те, може да са пак БСП и ДПС, може да е всеки, който българите го изпратят в парламента, тогава те ще правят стратегии. Иначе само чухме, на мен ми се обади журналистката Валерия Велева да ме пита какво ми е мнението, та така разбрах, че има нещо качено и докато го прочета, те вече го свалиха. Така че е несериозно това да го коментираме."

Лидерът на ГЕРБ коментира и ситуацията след изборите. По думите му, след 5 октомври държавата ще изпадне в нова ситуация, в която вече всички й параметри ще са застрашени. "И аз неслучайно, заедно с колегите от финансовия и икономическия екип на ГЕРБ, на няколко пъти, включително и с нарочна пресконференция, излязохме и казахме на кои дати има падежи, под падежи имам предвид, че България трябва да плати, като държава, по външен дълг, на определени банки, на определени системи, нека да ги наречем. Излязоха всички всезнайковци да кажат, че това, което ГЕРБ казва, не е истина.
На въпрос на водещата дали ще инициира дебат между лидерите на политическите партии, които имат най-голям шанс за парламента, по въпросите за икономиката, енергетиката, финансовата стабилност, отговорът бе: "Нека да мине 5 октомври и да видим народът как ще ни подреди, народът ще каже по какъв начин и с кой да се инициират такива срещи, никой друг не може да го каже. Така че всяка партия отива на избори, за да си гони максималния резултат, нека всеки да се бори честно, както ни подредят хората, после ще мислим какво да правим."