Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза изгубиха и хижата "Саръгьол"

Това е вторият имот, който държавата взема от бившия премиер и сестра му

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок да предадат на държавата ловната хижа "Саръгьол" в Рила, реши Софийският окръжен съд (СОС). Това съобщи БГНЕС.

Хижата е вторият имот, който бившият премиер и кака му губят само за седмица. Миналата събота, СОС върна на държавата и двореца "Царска Бистрица".

Решението на съда е продиктувано от факта, че „Саръгьол” е изградена върху държавен терен, а собственикът на земята придобива и сградата. Магистратите отхвърлиха предявените от държавата в лицето на регионалното министерство искове срещу Симеон и Мария-Луиза да платят обезщетение, защото ползвали имота без правно основание от 30 май 2006 до 30 май 2011 г. Исковете са в размер по 15 000 лв. срещу всеки от тях. Съдът прие, че те са получили имота от държавата по силата на заповед на управителя на Софийска област и не дължат обезщетение за ползването му без основание. За да отхвърли исковете, съдът се позова и на практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Отхвърлена е и претенцията на Симеон Сакскобургготски и сестра му да задържат хижата до заплащане на направените в нея подобрения.

Тъй като те са недобросъвестни владелци, законът не им предоставя право на задържане до заплащане на направените подобрения, се казва в решението.

Хижа "Сарьгьол" е един от трите имота на Симеон, за които държавата води дела в окръжния съд. Останалите са резиденцията "Ситняково" и "Царска Бистрица". Има и дело за 66 гори в община Самоков. Симеон получава имотите през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а тогавашният областен управител, който после става депутат от партията на Симеон - Олимпи Кътев, ги деактува.

"Саръгьол" има централна сграда с 14 стаи, кухня и столова - общо 454 кв. м. Другата сграда е с площ 142 кв.м, разполага с конюшня и караулно помещение, построени върху 2597 кв. м.