ген. Атанасов: Касим Дал е подслушван за атентат срещу Местан и Пеевски

Определени хора е трябвало да бъдат дискредитирани, а МВР и ДАНС са били инструмент за тези разработки. Бил е подслушван Касим Дал, като е оповестено, че е бил засечен "анонимен" сигнал за готвен атентат срещу Лютви Местан и Делян Пеевски, подготвян от него. Това каза бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов пред БТВ.

Бившият депутат от ДСБ получил сигнала в пощата си, не знам дали е анонимен, защото има име, но адреса е на ДАНС, разказа в студиото Атанас Атанасов. 

Сигналът е за подслушване на политически противници на властта по време на кабинета на Пламен Орешарски, уточни генералът.Той прочете откъс от сигнала, в който се казва, че е създаден специален щаб, който да определя кой да бъде подслушван и кой е податлив на въздействие. Конкретно – бил е подслушван Касим Дал, тъй като е имало подаден анонимен сигнал до МВР за намерение от негова страна да организира покушение срещу Лютви Местан и Делян Пеевски.

Лично главният секретар се е разпоредил Дал да бъде подслушван. Днес с този сигнал ще отида при премиера Георги Близнашки и до службите, за да се проучи този случай и ако изнесените данни отговарят на истината да се предприемат следствени действия. От анонимния скандал става ясно, че службите са използвани за политически репресии и отстраняване на политически опонент, посочи Атанасов. Той е категоричен, че е имало превишаване на правомощия на служители. 

Огромен скандал беше и разпореждането за подслушване на президента Росен Пленелиев и беше сметен под чергата, а трябва да бъде разследван. Това е абсолютен скандал, в който са злепоставени дори СДОТО. Това е инструмент, който е последното средство, когато всяко друго разследване е дало положителни резултати. Според ген. Атанасов резултатите от тези разследвания ще възвърне доверието на хората и ще бъде гаранция за честни избори.

Политикът от ДСБ показа и писмо на шефа на ДАНС Писанчев до президентството, с което се иска информация за срещите на държавния глава.