Емилия Миланова: Оздравяването на КТБ трябва да стане много скоро

Според бившия подуправител на БНБ инвеститорите може да налеят 2 млрд. лв. в закъсалия трезор

Българската народна банка няма да отвори КТБ, ако не се появят инвеститори, които биха осигурили 6 млрд. лв. Това съобщава в утрешния си брой в."Преса", позовавайки се на източници в БНБ.

В изданието се подчертава, че през последните два месеца БНБ и лично Иван Искров преминаха през диаметрално противоположни действия и послания във връзка с КТБ. Т.е. „от осанна” (КТБ е в добро състояние) до „разпнете я” (да се отнеме лицензът й). Всички помним, че в самото началото Искров твърдеше, че от КТБ са изнасяни над 200 млн. с чували.

Днес Софийският апелативен съд освободи и последните обвиняеми по делото за присвояване на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка, които бяха в ареста. А главната счетоводителка на банката Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева от десетина дни са на свобода срещу гаранции от по 3000 лв.

Към настоящия момент затворената банка има задължения към вложителите и останалите кредитори за над 6,3 млрд. лв. Обаче, както подчертава „Преса”, че инвеститорският интерес към наливане на пари в нея засега остава в сферата на добрите пожелания. Според експерти Виенският фонд, който според премиера Георги Близнашки има интерес към оздравяване на банката, до момента не е искал среща с БНБ. Освен това ден преди да изтече крайният срок за внасяне на конкретни предложения за спасение, основните акционери в КТБ - "Бромак" (50,66% дял) и Оманският фонд (30%), не са представили нищо конкретно.

Пред вестника бившият подуправител на БНБ Емилия Миланова коментира, че оздравяването на КТБ трябва да стане много скоро. До 15-20 септември Виенският фонд трябва да проведе срещи с ръководството на БНБ. Според нея инвеститорите можело да налеят 2 млрд. лв. в закъсалия трезор. „Фондът за гарантиране на влоговете пък може да помогне с още 500-700 млн. лв., които да бъдат предоставени под формата на заем”, уточни Миланова. Така банката щяла да има свеж ресурс, за да отвори врати. Парите няма да стигнат, ако всички депозанти решат да теглят. Според Миланова голяма част от тях ще се откажат да развалят договорите си, ако имат сигурност, че трезорът ще се съживи и ще работи нормално.