Атанас Семов: Бъдещето на България зависи от Турция

Според доктора по европейско право в съседната държава тече процес на радикална подмяна на ценностите

„Турция е най-сложната задача пред Европа през настоящия век и от нея пряко зависи бъдещето на суверенна България. За съжаление нашите политици подценяват и не разбират процесите в съседна Турция, нито участват активно във формирането на единна европейска позиция по отношение на южната ни съседка”. Това коментира в интервю за Дарик доц. Атанас Семов по повод встъпването в длъжност на новия турски президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според доктора по европейско право и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски", Ердоган вече е един от най-влиятелните политици в световен мащаб и подценяването на неговата личност и ролята на държавата, която ръководи, е неуместно.

Той смята, че Турция вече е една безспорна и огромна регионална суперсила с огромен потенциал, че тя е източник на огромни проблеми за Европа и най-вече за България.

По думите му Ататюрк постави началото на една светска, европейска държавност, докато днес Ердоган сякаш връща Турция към по-азиатски, по-ислямистки, по-фундаменталистки и далеч не толкова светски хоризонти. Много по-същественият въпрос е накъде ще бъде използвана тази власт. „Тече един процес на радикална подмяна на ценностите, които в началото на 20-ти век Турция като че ли беше прегърнала и това е най-големият външнополитически проблем на България", каза Семов.