Росен Плевнелиев: Амбициозната ни цел е да се удвои стокооборотът с Турция

Имаме добър съсед и партньор в лицето на Турция, нека използваме този потенциал и да се обърнем към една бързоразвиваща се икономика, един голям пазар, каза президентът

"България трябва да бъде активна. Много президенти от европейски държави ме питат как вие използвате близостта си с толкова динамичен пазар, какъвто е турският? Вие имате потенциал, ние го нямаме. Вярвам, че е време по един равнопоставен и коректен начин, като добри съседи и партньори, да използваме този потенциал, за да се обърнем към една бързоразвиваща се икономика, един голям пазар, един добър съсед, доверен и, разбира се, инвеститор, който може също да помогне за инвестиции в България", заявява в интервю за Фокус президентът Росен Плевнелиев. Той казва още, че турската икономика се развива изключително динамично в последното десетилетие. Това е един бързо растящ пазар, където българските стоки, услуги могат да намерят своята реализация.
По думите му, когато говорим за икономическите трудности от гледна точка на проблемите, които имаме с някои пазари и колко е важно да диверсифицираме и да подкрепим усилията на българската икономика и предприемачи, за да могат да продават своите продукти в различни държави и региони, трябва да си даваме сметка, че Турция не е просто само един огромен пазар и бързо развиваща се икономика, а е и разпределителен център за търговия, инвестиции в една много широка част от нашия регион и по света.

"Именно затова аз съзнателно и заедно с подкрепата на българската външна политика и на не едно българско правителство се опитваме да надградим българо-турските отношения. Да изграждаме нови инфраструктурни проекти – например магистрала „Марица“, планираме и свръхскоростен влак, който да свърже Пловдив и Истанбул. За това нещо вече част от елементите са в строеж", каза още Росен Плевнелиев.

"Виждаме новия тунел, който беше построен под Босфора с визия и огромни инвестиции и искаме да може свръхбързият влак да стигне и до България. Това ще позиционира България и като център за една много по-широка търговия между Европа, Турция, Близкия изток и Азия като цяло. Искаме също така да видим повече турски инвестиции в България и повече български инвестиции в Турция", допълни държавният глава. Той каза още, че заедно с министър-председателя и президента на Турция са си поставили много амбициозни цели, за да може да се удвои стокооборотът в следващите няколко години, тъй като това е изцяло в интерес на българската икономика и ще създаде работни места и икономическа перспектива.