ДПС подарило част от Пирин ден преди края на правителството

Замисълът на престъпното деяние на бившия екоминистър от ДПС Станислав Атанасов е чрез процедурата за подмяна на 3-седалковия лифт офшорка да придобие завинаги вещни права върху част от националното богатство

В предпоследния ден на кабинета "Орешарски" екоминистърът от ДПС Станислав Атанасов е позволил на офшорката "Маренго трайдинг" да строи нов 6-седалков лифт в Национален парк "Пирин", алармираха от коалицията "За да остане природа в България".

С писмо до фирмата от 4 август 2014 година Анастасов незаконно й признава сервитутно право върху 33 дка от парка заедно с право на строеж на лифта. Ако строежът се осъществи, новото съоръжение трябва да замени сегашния 3-седалков лифт от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско.

Екокоалицията предупреждава, че "замисълът на престъпното деяние" на Атанасов е чрез процедурата за подмяна на 3-седалковия лифт офшорката да придобие завинаги вещни права върху част от Национален парк Пирин, каквито досега е нямала.

Природозащитниците вече сезираха новия министър на околната среда и водите Светлана Жекова да отмени тези злоупотреби в планината. Искат да бъде сезирана и прокуратурата.

Скандалът започна на заседанието на Министерския съвет на 30 юли. Тогавашният вицепремиер Даниела Бобева, без да иска, се изпусна, че е взето "трудно решение" в полза на "Юлен" за ски-зоната на Банско. Това решение на МС обаче не бе финализирано и не бе публикувано в Държавен вестник, защото Пламен Орешарски отказа да го подпише. Въпреки това на 4 август министър Станислав Атанасов е изпратил писмото, с което признава правата върху земята на офшорката.

Служебният премиер Георги Близнашки също не е подписал това решение.
(Mediapool)