Близнашки се ядоса на Шаламанов за текста на "Визия 2020"

Премиерът изтегли позицията на България за заседанието на НАТО в Уелс и предупреди, че текстове, несъгласувани с него, не може да се публикуват

„Текстът на "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" е твърде суров, начален и работен вариант”. Това е становището на премиера Георги Близнашки по проекта на България за позиция на предстоящото заседание на НАТО в Уелс. Вчера документът се появи на сайта на Министерството на отбраната и предизвика остри реакции, понеже според мнозина е анти Русия.

Според Близнашки на днешното заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет документът бил оттеглен. По думите на премиера в момента се работи усърдно по официалната му версия. „Бях строг, предупредих, че текстове, несъгласувани с мен, не могат да се публикуват. Направени са бележки, ще има нов текст до началото на следващата седмица”, заяви министър-председателят пред журналисти. По думите му в понеделник, 1 септември, ще има извънредно заседание на Съвета за сигурност, на което визията ще бъде обсъдена отново.

„Ще имаме позиция за дебатите на срещата в Уелс. През последните 24 часа преодоляхме една миникриза”, убеден е Близнашки. Той изказа съжаление за създаденото във връзка с визията напрежение и изтъкна, че основните партии ще имат възможност да вземат отношение към съдържанието на документа.
"Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" предизвика остри политически реакции. От АБВ поискаха оставката на военния министър Велизар Шаламанов, подчертавайки, че документът е войнолюбив и би навредил на България. Подобно е мнението и на „Атака” – националистите разкритикуваха стратегията и организираха протест пред сградата на военното министерството.