Зелените не се разбраха с Реформаторите, обвиниха ги че търгуват депутатски места

Над 100000 лева за избираемо място!

Зелените отказват да участват в покупко-продажба на депутатски места и се отказаха от съюз с Реформаторския блок. Те ще се явят сами на изборите. Бившите партньори обвиниха РБ, че върти търговия за избираемите места в листите. Партия Зелените водиха преговори за връщане в десния блок. „След 10-дневно мълчание от страна на РБ получихме условия, които не отговарят на представата ни за справедливо отношение между партньори. Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите", обясниха разочарованите зелени.

Те обясниха, че са поставили 5 принципни за тях политики, които Реформаторите показали, че ще приемат, но до споразумение не се стигнало.

Това е поредният скандал в редиците на Реформаторския блок. В средата на август, Радан Кънев хвърли оставка като говорител, като обясни, че нещата в блока се диктували от ГЕРБ.

Позициите между двете формации обаче доста се сближиха и преди дни, Кънев обясни, че партията на бившите управляващи е единствен възможен съюзник на десните. Наследникът на Костов се ядоса, че на консултации при президента Меглена Кунева и Божидар Лукарски смениха позицията си за актуализацията и дадоха рамо на ГЕРБ и.ДПС.

След 10-дневно мълчание от страна на Реформаторския блок получихме условия, които не отговарят на представата ни за справедливо отношение между партньори. "Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в Народното събрание противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението. Без промяна в този тип мислене, изразеното на думи желание за реформиране на политическото статукво няма как да се реализира на практика", пише още в съобщението.