​Стамболов смачква с контрапреврат бунта на русофилите

Днес в България е модерно да се говори за протести и контрапротести, а преди 128 години правенето на преврати и контрапревати са били на дневен ред в княжеството.

На 22 август 1886 г. Стефан Стамболов прави контрапреват— срещу преврата в България от 21 август започва контрапреват заедно с подполковник Сава Муткуров и така слага край на политическата криза 1886-1887 година.

През май 1886 група русофили начело с руския офицер Набаков правят опит за покушение над княза Александър Батенберг, който е очакван на посещение в Бургас. Плановете им са осуетени и успяват чрез намесата на руския дипломатически представител в града да се укрият и избягат ненаказани. През август друга група офицери-русофили, подтикнати от Русия, извършват преврат и детронират княз Александър I Батенберг. Стамболов се обявява решително срещу руските машинации и преврата, като организира контрапреврат, довел до връщането в Княжество България на княз Александър I Батенберг.

На на 26 август князът обявява, че абдикира от престола доброволно, а Стамболов влиза в състава на регентския съвет (7 септември 1886 — 7 юли 1887). Провежда избори и свиква III Велико Народно събрание (1886-1887).