​Цветанов дебатира с председателя на германския Бундестаг Норберт Ламерт бъдещето на България

Политикът от ГЕРБ е единственият роден представител на международната конференция в Рига

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща с председателя на германския Бундестаг Норберт Ламерт, съобщиха от пресцентъра на партията. Двамата са разговаряли в рамките на международната конференция „25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм: европейски спомени и политическо вдъхновение“. Тя се провежда в латвийската столица Рига. Цветанов запозна Ламерт с актуалната политическа обстановка в България, както и с проблемите, пред които беше изправена държавата след управлението на тройната коалиция на БСП, ДПС и Атака.

Норберт Ламерт информира заместник-председателят на ГЕРБ, че България вече е в сериозен фокус от страна на Бундестага заради проблемите с енергийната независимост, отстъплението от принципите на правовата държава и борбата с корупцията и организираната престъпност. Ламерт припоми още, че преди месец и половина в Бундестага е имало изслушване за случващото се в Украйна и България, след което беше решено и специална делегация от германския парламент посети България, за да се запознае на място с констатираните проблеми в сферите на отстояването на принципите на правовата държава и отстъплението от ангажиментите за борба с организираната престъпност. В делегацията бяха бившия федерален вътрешен министър на Германия и заместник-председател на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага д-р Ханс-Петер Фридрих, членът на външната комисия на Бундестага и отговарящ за правните въпроси във фракцията ХДС/ХСС д-р Ханс-Петер Ул и депутатът от комисиите по правата на човека и по европейските въпроси в Бундестага д-р Бернд Фабрициус, който е и докладчик за България. В страната ни тримата се запознаха на място със ситуацията и участваха в представянето на управленската програма на ГЕРБ в сектора „Сигурност“.

Председателят на Бундестага поздрави Цветан Цветанов за отличните резултати на страната ни в сектор „Сигурност“ по време на управлението на ГЕРБ. Норберт Ламерт даде висока оценка и за работата на Цветан Цветанов като бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи, по времето на когото службите за сигурност и институциите на България и Германия са имали отлично взаимодействие при борбата срещу организираната престъпност, трафика на хора и киберпрестъпленията. От своя страна Цветан Цветанов благодари на Ламерт за подкрепата на Бундестага и на канцлерството на Германия, че са коректив на еврочленството на България. Цветанов представи пред председателя на Бундестага основните акценти от управленската програма на ГЕРБ в сферата на сигурността и борбата с престъпността и го покани да посети България след парламентарните избори. От своя страна Ламерт прие поканата и подчерта, че за него ще е удоволствие да участва у нас във форум, посветен на принципите на правовата държава и парламентарния контрол върху институциите, защото според Германия случващото се в България като страна-членка външна граница на ЕС, е от изключително значение за Съюза.