Румен Овчаров: Икономическата обосновка на "Южен поток" куца

Той е убеден, че проблемът на проекта не е дело на Европейската комисия

„Ако служебното правителство иска да остане запомнено с нещо, трябва да постави „Южен поток“ на изчистена, здрава икономическа основа”, каза пред БНР Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката.

Според него с "Южен поток" нещата стоят така: вместо да решаваме политическата и геостратегическата задача, ние тръгнахме да делим едни пари, което доведе до резултата в момента. По думите му ЕК прави нещо, ние в България правим друго нещо, Русия си мисли, че правим нещо трето, а американците си решават техните геостратегически задачи. „В крайна сметка ще имаме едно голямо нищо”, обобщи Овчаров.

Проблемът на проекта не е в ЕК, категоричен е той. Проблемът е в неговата икономическа обосновка, в яснотата на икономическите му параметри и в осигуряването на политическата му подкрепа в рамките на ЕС, което много лесно може да се случи, ако държавите-бенефициенти по проекта заявят достатъчно ясно, организирано и категорично интереса си. Въпросът е, че ние пак разчитаме някой си в ЕС да реши въпрос, който ние не сме решили.