​Бивш вътрешен министър на Германия хвали Цветанов – разби мафията и бандите

Д-р Ханс-Петер Фридрих – Путин раздава уроци по силова политика, но ще му дадем достоен отговор

Правителството на социалистите в България прекъсна през последната година сътрудничеството с Германия в областта на сигурността и битката с мафията. От българските служби за сигурност бяха уволнени специалисти с опит и квалификация, които бяха обучавани в Германия. Следим с притеснение какво става в България, защото вие сте външна граница на ЕС. Това обяви при гостуването си в София д-р Ханс-Петер Фридрих, бивш федерален вътрешен министър и зам. председател на на фракцията ХДС/ХСС в Германския Бундестаг. Според него през последната година в България се работи в обратна посока – концентрация на власт в сектора за сигурност, това води до загуба на доверие в обществото. Д-р Фридрих бе категоричен, че когато става дума за сигурност и битка срещу мафията и организираната престъпност е нужно взаимодействие и доверие между партньорите. Той припомни, че в тази посока България е постигнала значителни успехи когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов.

Не трябва да забравяме, че той разкри и неотрализира бандата за отвличания, задържа 16 тона наркотици, обяви война на мафията, изгради антикорупционен модел, припомни гостът.

Д-р Фридрих подчерта, че гражданите искат да живеят в сигурност.

Намираме се в сложни времена – не само вие в България, но и всички ние в Европа. Един поглед към световната карта ни разкрива обръч от горещи точки около Европа. Като започнем с Либия и преминем през Египет, Израел и стигнем до Украйна, където нашия Путин раздава уроци по силова политика. Надяваме се ние като европейци да успеем да дадем адекватен отговор, посочи бившият силов министър на Германия.

Вижте на живо впечатляващото слово на немският гост: