Бриго Аспарухов: У нас комунисти не е имало - нито преди, нито след 1989

На гол тумбак социална политика не се прави, твърди бившият разузнавач

Няма тайни на преход, заяви ген. Бриго Аспарухов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“, запитан много ли тежат тайните на прехода на социалистическата партия. Това беше един, аз го нарекох, див капитализъм, или т.нар. свободен пазар. Но по-точната дума е ирационален капитализъм, което значи мистичен, неясен за много хора. Случи се у нас, коментира още той. Това доведе до обедняване на масата хора и обогатяване на други хора по неясен начин. И това раздразни много хора, и това насади омраза в обществото, разкъсване на връзките, дори и родствените връзки, каза още генералът. Изобщо разби нашето общество на части. И това трудно се възстановява. Затова тайните на прехода не са кой знае колко големи, убеден е генералът.  "Аз винаги съм защитавал тезата, че не съм привърженик на тези конспирации, които, казахте, има една група или две групи хора, които дърпат конците отвсякъде и управляват процеса. Но налага се мнението, че има хора, които забогатяха на гърба на активите на държавата, тоест на активите на цял народ. И това дразни, разбира се, и ще продължи да дразни дълго време", призна бившият разузнавач. Контриран от водещата, че до ден днешен обаче витае този дух от едно време, размахват се папки, секретни документи – изобщо всичко около нас говори за това, ген. Аспарухов обясни: "Да. Това е вече друга обстановка. Тази компроматна война, мръсна, долна, нелицеприятна, е омръзнала на хората. Тя продължава вече 25 години, ще продължава и в бъдеще. Разбира се, че не одобрявам такова нещо. Разбира се, че последните случаи надминаха очакванията ми, че в 21 век могат да се случват такива неща у нас. Но ето, случват се. Значи, обичам да казвам в такива моменти, че нашето общество още ферментира по пътя към демокрацията. Трудно се случва, но ще се случи в крайна сметка.

Относно Държавна сигурност, досиетата, агентите, замерянето с папки, социалистът поясни, че България до 1989 година беше коренно различна система, обществено-политическа, политико-икономическа. Беше тоталитарна система, социалистическа държава, собствеността беше държавна, частната собственост липсваше, частната инициатива не съществуваше – коренно различна, на другия полюс. "И от 25 години някой ни казва – вие минавате в другия полюс сега и започвате да се развивате. Тоест свободният пазар или капиталистическите принципи на развитие на една държава – богати, бедни, ако можете, правете и средна класа. Ние не успяхме нищо от това да направим. И сега, представете си какво представляват 25 години в развитието на една страна, която започва отначало почти. Тоест има много активи, те са държавна собственост, трябва да се разпределят между някои хора. И оттук започва голямата, нека го наречем, игра дори", каза генералът и продължи с коментара си: "Идва едно правителство, усеща слабостта на момента и започва – раздава. Идва друго правителство… На свои хора, разбира се. И ето това раздразни болшинството от хората и до ден днешен – непрозрачната, неправилната, без никакви принципи приватизация, която обогати много хора. Държавна сигурност е последица на един строй. След 45 години тоталитарно социалистическо развитие, ние се оказваме 25 години в друга система, но с всички последици. Причината е преходът, а последиците са това, което се случва сега – недоверие, омраза, изпепеляваща ненавист и всеки срещу всеки. Политиците не могат да седнат на една маса. И тази разруха и в духовната сфера най-вече, и в образование, и в здравеопазване, и в човешки взаимоотношения, разкъсване на обществени връзки, довежда до една тъжна картина у нас.

Запитан дали БСП ще успее да се отърве от сянката на миналото на комунистическата партия, от нейното наследство, и дали това ще означава край на прехода, той защити партията си. "Няма такава връзка. БСП отдавна е скъсала с комунистическите принципи на партийно строителство и живот, независимо че в нея членуват и бивши членове на комунистическата партия, но с цялата условност на понятието комунисти. И преди 1989 година, и след 1989 година, такива хора почти не съществуваха у нас, въпреки че се наричаха така. Така че БСП няма нужда да къса с никой. БСП просто трябва като сериозна социалистическа партия, каквато е, пропита от мисълта в какъв глобален свят вече живеем и България участва в европейски структури, във военни организации, трябва да търси верния път, да отговаря на хората, максимално да защитава техните интереси – дотолкова, доколкото може. И винаги да казва дали може или не може. В случая нашите възможности не са неограничени - в условията на този ирационален капитализъм, измислен капитализъм, неразбран капитализъм, да защитаваме социални политики. Ще ви дам един пример. На гол тумбак, както се казва, социална политика не може да се прави. Отново са ограничени възможностите. Но ние трябва да убедим нашите социалисти, че ще пазим интересите на трудовите хора