​Мартин Димитров: Никой не иска да е финансов министър в служебния кабинет

Актуализация на бюджета, но само при ясни правила за харчене

Никой не иска да е финансов министър в служебния кабинет. Това констатира по БНТ икономистът Мартин Димитров. Той посочи, че бюджетът на правителството на Орешарски е съставен лошо и е изпълнен лошо. Но това не е основание да се актуализира без да се знае как и за какво ще се харчи.

Президентът да каже кой ще е финансов министър, това е важно. Трябва да е ясно за какво ще се харчат тези 3,4 млрд, които се искат. Необходим е ясен публичен ангажимент за тези пари, посочи Димитров.

Според него има един важен проблем – говори се за нови дългове, но не се мисли за оптимизиране на разходите и съкращаването им.

Мартин Димитров настоя истината за КТБ трябва да бъде извадена пред българското общество. Тази истина е много притеснителна. Да видим, кои са тези вложители и фирми, които са работели с тази банка. Проектозаконът за КТБ не трябва да бъде приеман, защото искат синдиците да се назначават от финансовото министерство, а не от Гаранционния фонд. Прави се опит за замитане на следите, предупреди икономистът.