Реки преляха, мост пропадна, в София дъждът откачи тролейбусни жици

Екипи работят по сигнали в засегнати от проливни дъждове райони в областите Пловдив, Враца и Монтана, съобщиха от МВР

Вследствие на интензивните валежи в Пловдивска област е пропаднал мост в село Първенец. Водите на реката в село Храбрино също са залели мостово съоръжение. След поройния дъжд е преляла реката в село Марково. Към момента общо седем екипа РСПБЗН - Пловдив работят на място.
Пожарникари и спасители отстраняват паднали дървета на пътя за селата Извор и Дедево и към хижа „Равнища“, както и по отводняване на избени помещения в Куклен и селата Белащица и Брани поле.
Спасителни екипи на РСПБЗН – Враца са помогнали за изтеглянето на четири автомобила от двата подлеза в областния град, както и за отводняването на мазета на сгради и дворове.
Водите на река Лева в района на село Бели Извор са излезли от коритото си, в резултат на което са наводнени къщи. Евакуирани са две деца, организирано е извозването на човек на хемодиализа.
Към момента е спряно движението по жп линията Враца – Криводол, тъй като част от траверсите са отнесени. Работи се по изтеглянето на закъсали автомобили в село Горно Пещене. Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си. На терен помощ на хората оказват шест пожарникарски екипа.
На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са се отзовали спасителните екипи в Монтанска област. Към момента са изтеглени пет леки коли от две наводнени улици в областния град. Пет екипа са работили по почистването на шахти на улиците в Монтана, улиците в града са проходими. Пожарникари и спасители работят по отводняване на шахти и мазета адреси в жилищни квартали.
След проливния дъжд в столицата е постъпил сигнал за паднали жици на тролейната мрежа на бул. "Цариградско шосе" при „Алея Яворов“. В момента екипи на електроразпределителното дружество са на място за отстраняване на проблема. Няма пострадали хора или автомобили.
Предвид обявения код жълто в София и областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник и София продължава поддържането на повишена готовност на териториалните структури на ГДПБЗН. Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър, Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица.