​Николай Кобляков: Ако ме екстрадират в Москва – мъртъв съм

Издирват го руските власти, но не ясно какво престъпление е извършил, според адвоката му

Ако България ме екстрадира в Москва, там ще ме убият. Това е заявил руският правозащитник Николай Кобляков, който е с френско гражданство пред българския си адвокат. Това разкри пред Faktor.bg Алфред Фосколо, който е превеждал от френски на адвокат Биляна Писова.

Вече втори ден активистът на международната правозащитна организация „Русия Либерте”, която е базирана в Париж се намира в следствения арест в София. Той бе арестуван на 29 юли на летището при опит да излети за Париж. Кобляков е издирван от руските власти, но според адвоката му няма яснота какво престъпление е извършил.

Алфред Фосколо е имал възможност да разговаря обстойно с Кобляков. Пред него 41-годишният руснак е обяснил, че е убеден, че арестът му в България е капан, подготвен предварително. Издирването на Кобляков е изпратено от Интерпол – Москва до България, а не до други европейски страни. Искането е пристигнало паралелно с идването му у нас. През последните седмици правозащитникът е посетил латвийските страни, Швеция, Англия, кацнал е в София с полет от Париж и никъде е нямал проблем, обясни Фосколо, който е политзатворник от режима на комунизма и познава коварните методи на тайните служби.

Реално Кобляков е попаднал в капан, който целенасочено му е бил устроен. У нас е бил само три дни по покана на сдружение, което се занимава с устройване на домове за възрастни хора. Руснакът е експерт в тази област, но не е изключено самата покана да е била част от схемата за ареста му. Руските служби се опитват да действат срещу правозащитници чрез българските служби и то в момент, когато на Русия се налагат санкции от ЕС и САЩ.

Николай Кобляков е един от големите критици на Путин и тоталитарния му режим. Той е бил един от главните организатори на протестите срещу руския президент през юни, при визитата му в Париж. Наскоро пък „Русия Либерте” е внесла във френския парламент доклад за корупцията в Русия. В него са посочени конкретни имена и фирми, които се оказаха в черния списък на ЕС. Кобляков е един от авторите на този доклад и вероятно заради това са предприети към него тези мерки, коментира пред Faktor.bg адвокат Писова. 

Тя посочи, че днес е имала и среща с френския консул в София и той също е потвърдил, че до сега няма яснота какво е обвинението срещу арестувания.

На два пъти и аз съм задържан от българските служби и съм убеден, че става дума за активно мероприятие на руснаците, което ще компрометира България пред света. Българските служби и съдебната ни система не трябва да стават заложници на това задкулисие, което недвусмислено представя България като губерния на Русия, предупреждава Фосколо.

Десетина души излязоха на протест днес пред Националната следствена служба срещу ареста на руския опозиционен активист Николай Кобляков.