​Готвят полицейска хайка по пътищата в петък

Акцията е по нареждане на главния секретар Светлозар Лазаров

Със заповед на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров започват масови полицейски проверки по пътищата в петък и събота от 16 до 1 часа през нощта, съобщава вестник "Труд". Още идния петък 8000 полицаи ще излязат на специализирани полицейски операции. Според разпореждането на Лазаров те ще извършват контрол на всички преминаващи моторни превозни средства, като се акцентира на местата в близост до питейни и увеселителни заведения.

Новите мерки са заради зачестилите катастрофи и повечето жертви по шосетата. В заповедта на главния секретар на МВР не се посочва докога ще продължат тези акции. При тях не действа заповедта на министър Цветлин Йовчев от септември миналата година, че катаджиите могат да спират колите само в четири случая - при явно нарушение, когато се превозва опасен товар, когато има съмнение, че шофьорът е пиян или когато има информация, че автомобилът или пътуващите в него са участвали в престъпление. Сега полицаите ще могат да спират всички коли, да проверяват багажниците, и то точно в дните с най-интензивен трафик.

За хайките са мобилизирани всички полицаи, които имат правомощия по Закона за движение по пътищата. Катаджиите са само около 2000, останалите около 6000 са от охранителна, магистрална и гранична полиция. В часовете с натоварено движение по кръстовища и в рискови райони с повече катастрофи ще бъдат изпращани и служители на реда от други служби, уточнява изданието.

Лазаров нарежда още да се организират и повече акции по т.нар. холандски метод, при който полицаите могат да отклоняват от пътя и проверяват по 10-15 автомобила едновременно.