Цветанов отменя реформата "Йовчев-Бисеров", ​ако ГЕРБ е на власт

Партията готова със законите за сигурността в края на септември

В края на септември ГЕРБ ще бъде готова с целия пакет от закони в сектора "Сигурност", в това число и със закона за МВР, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на форум, на който бе представена управленската програма на партията в областта на вътрешната сигурност в периода 2014-2018 година.

Цветанов припомни, че законодателните промени в сектора "Сигурност" са били предложени, разработени и финализирани от ГЕРБ в рамките на 41-вото НС, но поради предсрочното прекратяване на работата му законите не са приети, предаде БТА.

Зам.-председателят на ГЕРБ изрази съжаление, че макар още през май 2013 г. тези законопроекти да са били първите, внесени от ГЕРБ в 42-то НС, те и до днес не намират място за разглеждане в законодателната програма на парламента.

Цветанов посочи, че основната цел на едно бъдещо управление на ГЕРБ ще бъде отмяната на реформата "Йовчев-Бисеров" от 2013-2014 г., която е била проведена по силов законодателен начин, но не и с диалог и ползване на консенсуса на парламентарните партии. Важно според Цветанов е ГЕРБ да върне доверието на евроатлантическите партньори.

Като друг акцент в управленската политика на партията в сектора "Сигурност" Цветанов открои извеждането на звеното за специални разузнавателни средства от ДАНС и вливането му в ДАТО.

България не е достатъчно богата, за да може да поддържа подобни две структури, които дори се конкурират, посочи зам.-председателят на ГЕРБ. Според него възстановяването на ГДБОП в структурите на МВР също е от съществено значение. От отчета на ДАНС става ясно, че се говори само за полицейски операции, но не и за дейности за предотвратяване на банковата криза и дори за "Южен поток", отбеляза Цветанов. По неговите думи точно службите е трябвало да кажат какви са последствията от действията на правителството, заемайки руската страна за "Южен поток".

Сред належащи реформи са още изграждане на самостоятелна държавна агенция с контраразузнавателен профил, изваждане на всички полицейски и разследващи функции от ДАНС, както и възстановяване на конкурсното начало за растеж в кариерата в МВР и поетапното му въвеждане в другите служби за сигурност.

Борбата с битовата престъпност също фигурира в управленската програма на ГЕРБ за сигурността. От ГЕРБ си поставят за цел да разширят системата за видеонаблюдение в по-малките населени места и да изградят звена на "Общинска полиция" в по-малките общини чрез сътрудничество с местната власт. Що се отнася до реакцията при бедствия, Цветанов изтъкна важността на доброволческата дейност. Цветанов даде за пример Столичната община, една от първите, която по думите му още през 2012 г. е изградила отлично оборудвани доброволчески екипи за реакция при бедствия.