Институтът за пазарна икономика: кабинетът Орешарски прокара вредни решения и политики

Сбогом на фискалната дисциплина, констатират финансовите експерти

„Само за 14 месеца правителството в оставка успя да прокара серия от вредни решения и политики, горчивите плодове на които тепърва ще берем”, казва пред „24 часа” Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ). Ето равносметката от дейността на кабинета според анализа на ИПИ.

Очакван дефицит от над 6% тази година, или сбогом на постигнатата фискална дисциплина.

Свръхоптимистична прогноза за приходите в бюджета през 2014 г., спрени европейски средства (които се покриват от националния бюджет) и неспособност за овладяване на разходите доведоха до това, че дефицитът в бюджета ще надхвърли заложените 1,8% тази година. Само недостигът на приходите спрямо плана, ако събираемостта продължи с темповете от първите 5 месеца, е около 1,1 млрд. лева, или 1,35% от брутния вътрешен продукт. Към тях ще трябва да се добави и необходимата ревизия на бюджета на здравната каса, както и неясната към момента сума от държавния бюджет за КТБ – в зависимост от това кой вариант за вложителите в банката се избере.

Според сметките на реномирания Institute of International Finance, който на 17 юли публикува анализ със заглавие “България: път към никъде”, бюджетният дефицит тази година ще стигне 6,3%. Той е над 3 пъти по-висок от националния лимит по Закона за публичните финанси и повече от 2 пъти от европейския лимит, след прехвърлянето на който обикновено следва процедура по свръхдефицит за държавата. Този дефицит е далеч по-висок от дефицита, който страната имаше в най-трудната година на кризата за бюджета, 2010-а, когато беше 3,9%. При това в момента икономиката не излиза от рецесия, а дори от края на миналата година ускори своя растеж.