​Йовчев уреди с пост в БЕХ шефа на политическия си кабинет

Търсели за Великов подходящо място в ДАНС или ДАТО

В последните дни на проваленото правителство на Пламен Орешарски министри трескаво уреждат свои хора на ключови позиции в държавната администрация докато пред обществото като пушилка гърмят скандали с Бареков. Вътрешният министър Цветлин Йовчев е успял да инсталира шефа на политическия си кабинет Георги Великов, известен като агент Кирязов в Българския енергиен холдинг. Това твърдят източници от МВР, запознати с рокадите. Faktor.bg писа преди дни, че Йовчев натискал Великов да заеме заместнически пост в служба ДАТО или в ДАНС.

Георги Великов идва в София от НСС – Пазарджик, но бързо се оказва много близък до Цветлин Йовчев.

Според служители в МВР именно с шефа на политическия кабинет на министъра са свързани много от задкулисните игри, кадрови въртележки и интриги и провали в силовото ведомство през последната година.

Служители от системата за сигурност предупреждават, че Великов е с доста противоречива кадрова биография и окопаването му в държавните структури цели единствено да може и в бъдеще да обслужва интереси и кръгове от задкулисието.

Георги Великов е бивш шеф на дирекция в ДАНС, а заедно с Йовчев са работили в сектора за противодействие на „руските специални служби”. Кариерното му развитие през последните години е свързано именно с изключителната преданост към Йовчев, твърдят запознати. Великов лъсна от разкрития на комисията по досиетата като агент на ДС „Кирязов”. Преди години пък една от жените, с които е съжителствал е разследвана за контрабанда и връзки с разстреляния Косьо Самоковеца. Поради тази причина и Великов попада под наблюдение на ГДБОП, но след намеса на тогавашния шеф Иван Драшков разработката е прекратена. През 2008 и 2009 г. е проверяван за злоупотреба със служебни пари, но след намеса на Йовчев скандалът е замазан. Агенти от ДАНС твърдят, че министърът отказва да оповести резултатите от проверка, назначена със Заповед 3-395/24.02.2009 г., издадена от тогавашния шеф на ДАНС Петко Сертов. Именно в нея става ясно какви каши е забъркал настоящият началник на политическия кабинет на министър Йовчев, който вече е на добра заплата в БЕХ.