Политолог: Завоят на ГЕРБ може да е заради заплахата на Манолова

Поведението на политиците от днес показва, че предстои много агресивна предизборна кампания, която може да доведе до ниска избирателна активност, смята Антоний Гълъбов

Причината ГЕРБ да се откажат от ремонта на бюджета и да напуснат парламента може да е в заплахата, отправена от Мая Манолова, че актуализацията ще бъде дадена на Конституционния съд. Това предположи политологът Антоний Гълъбов пред БНР.
Той беше категоричен, че само публичната информация трудно може да даде смислен отговор на поведението на политиците. Според него очевидно има втори план на спектакъла, който действа мощно. „Моето предположение за причините за решението на ГЕРБ е свързано със заплахата, много ясно артикулирана от Мая Манолова, че БСП има намерение да атакува решението за актуализация пред Конституционния съд”, каза Гълъбов. Той допълни, че социалистите имат необходимия броя депутати, за да стартират процедурата. Според Гълъбов можело да се стигне и до решение на съда в полза на БСП, което да внесе повече хаос.
„Има и някакъв междуличностен план”, каза още Гълъбов.
Той припомни, че преди да обяви решението си, лидерът на ГЕРБ разговаря с Михаил Миков. „Очевидно разговорът е приключил с категоричен отговор от страна на Миков, че партията му ще блокира приемането на бюджета”, каза политологът.
Антоний Гълъбов припомни и думите на Лютви Местан, че е настъпило време разделно. Според него поведението на политиците от днес показва, че предстои много агресивна предизборна кампания, която може да доведе до ниска избирателна активност. „Ако имаме такава, възможността да възпроизведем парламент, който няма да довърши мандата си, нараства”, каза още политологът.
Той беше категоричен, че след днешните събития политическата криза ще нараства. „Отказът да бъде актуализиран бюджетът и този на НЗОК може да изправи различни системи в държавата пред изключителни трудности”, смята Гълъбов.