Вигенин обвини Плевнелиев, че налага Кристалина Георгиева за еврокомисар

Президентът Росен Плевнелиев ще саботира всяка номинация за еврокомисар на кабинета ”Орешарски”, извън тази на Кристалина Георгиева. Това е мнението на външния министър в оставка Кристиян Вигенин пред БНТ. По думите му държавният глава е казал на европейските лидери, че ако правителството на Пламен Орешарски издигне друга номинация, то служебното правителство ще я смени с Георгиева.

Той обясни, че винаги е подкрепял действията на Кристалина Георгиева, но подчерта, че преди да се издигне някой е трябвало да има дебат какъв ресор точно ще получи България и след това да има фокус върху определени личности. "Имаше отказ на политическите лидери и на премиера да се проведе дебат и беше по-лесно да се остави на служебното правителство", каза Вигенин и подчерта, че така се създават прецеденти.

Външният министър обясни, че не би искал думите му да се тълкуват като работа срещу кандидатурата на Кристалина Георгиева или че я подценява. Въпреки това той оцени като минимални шансовете на българката за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността.