Финансов експерт с унищожителна критика към Орешарски

Според Георги Атанасов експремиерът в оставка мълчал гузно за КТБ

„Към настоящия момент нито едно предложение от политиците за състоянието на БНБ и банковата система не е различно от идеята за замитане на следите”, каза пред БНР Георги Атанасов от Българския финансов форум.

По думите на експерта изведнъж, като по команда, започнаха да се вадят някакви документи, за които едни твърдят, че са фалшиви, други - че са оригинални. Това е за отвличане на вниманието на публиката от съществените въпроси.

Той добави: „Имаше провокативно поведение на част от медиите, което игра поддържаща роля, подгря хоризонта на очакванията на публиката. Имаше синхронизирани действия на прокуратурата и правителството, паралелно с първоначалното умишлено бездействие на БНБ, което после беше заменено с малоумно поведение”. Според него всички тези неща доведоха до ликвидната криза в КТБ. За капак, посочи той, част от парламента подкрепи едно от екстремните предложения на БНБ и го гласува на първо четене.

Атанасов заяви, че ако на предстоящите избори народът подкрепи тези хора, това значи, че подкрепя действията им, които целяха да измъкнат от гласоподавателите няколко милиарда лева и да всеят страх в обществото срещу всеки, който критикува решенията на тази група във финансовата сфера. Той изтъкна: „Правителството със странно бездействие наблюдаваше какво се случва. Орешарски и Даниела Бобева, финансисти с дългогодишен опит, гузно мълчаха и оставиха Цветлин Йовчев да говори от името на кабинета. Този човек влиза в банка само като клиент, той е некомпетентен”.