Лютви Местан: Настана време разделно!

На 4 август цялата парламентарна група на ДПС ще бъде отново в пленарна зала с готовност да гласува „за“ актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавата. Това обяви пред медиите в Народното събрание лидерът на партията Лютви Местан.

Той добави, че оттук нататък, понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да бъде и отговорността - пред лекарите и цялото общество. По думите му, тази отговорност ДПС я носи с готовност да подкрепи двата акта.

Оттам нататък, тези които било по съображения от съдържателен характер, било заради съображения от тактически характер, няма да участва в гласуването или няма да осигурят кворума - да носят своята отговорност, коментира още Местан.

Той отказа да коментира рязката промяна в позицията на ГEРБ, които се отказаха да актуализират бюджета и напуснаха пленарна зала. 

Местан пренасочи към БСП и ГЕРБ питанията защо въпросните партии се притесняват от това да ги обвързват с ДПС.

Той определи поведението на ДПС като достатъчно ясно и предвидимо, особено след Европейските избори.

Всички наши действия се разполагат именно в онова, което уж консенсусно определихме като плавен преход към политическа стабилност. Ние сме единствената партия, която остана последователна и вярна на постигнатото съгласие при държавния глава, подчерта още лидерът на ДПС.

От думите му стана ясно, че ще върнат проучвателния мандат за нов кабинет, който ще му бъде връчен в 14 часа.

Той определи този въпрос като странен, защото това, което ще се случи формално при държавния глава е формален акт на онова, което са се разбрали на първите консултации. Местан допусна, че въпросът идва от продуцирани съмнения, а кой и защо ги продуцира, също е въпрос, на който не може да отговори, защото не му се занимава с психоанализа.

Всички тези предположения, внушения ще увиснат достатъчно отчетливо във въздуха около 14.02 часа. А ако някой след това се почувства неловко и нелепо, това си е негов проблем.