Коритаров: Николай Бареков държи в ръцете си живота на информатора Пламен

Разследването на компромата срещу Борисов трябва да стигне до край, категоричен е журналистът

Компроматът срещу Бойко Борисов, разпространяван от лидера на ББЦ Николай Бареков, цели не само очернянето на лидера на ГЕРБ , но крие много подводни камъни за хората, които работят за службите. Разследванeто на този документ този път трябва да достигне до края. Това обяви по Нова ТВ журналистът Георги Коритаров, който обясни в детайли какви опасности се крият за участниците в документът, изнесен от Бареков. 

"Николай Бареков недвусмислено казва,че той е разкрил самоличността на информатора Пламен. Знаете ли какво значи това? Че държиш в ръцете си живота на един човек, посочи журналистът. Значи на него му се подсказва - Знаем кой си! Този човек в момента може да бъде притиснат от кого ли не - от мафия, от кокаинова верига, изреди Коритаров. Държавата спешно трябва да осигури на този човек невероятна защита. Някой очевидно доукрасява манипулацията; като имаш предвид нещо, ще го кажеш много точно. В случая става дума за изключително коварство - може цел на атаката да не е Борисов, а да е този Пламен. Историята с документа на секретния сътрудник с псевдоним Пламен, който уличава Бойко Борисов в участие в кокаинова афера, навярно е скалъпена”, заяви журналистът Георги Коритаров по Нова телевизия. Той предполага, че тя е кампания, целяща очернянето на лидера на ГЕРБ.

По думите му това не може да направи един човек, а фалшификацията е дело на специализирана лаборатория, която може да съществува, като се има предвид деморализацията на българските спецслужби, допусна Коритаров. 

Журналистът смята, че по-смущаващият факт е, че Николай Бареков разкри инициалите на информатора Пламен – Д.П. Според него „...шефът на ББЦ държи живота на този нещастен човек”. По думите му нищо чудно в даден момент П.Д. да бъде притиснат от мафията. „Държавата трябва да го защити”, призова Коритаров.

Документът на Бареков е съставен на пишеща машина. Как се добавя текст на документ с пишеща машина, попита също журналистът и продължи - Ами обозначителните знаци – подпис, печат? Това не може да се направи от един човек. Този документ, с който Бареков разполага, е възможно да се създаде, ако извън МВР има специална лаборатория, която да се занимава с фалшификации за документи, категоричен беше Коритаров.

Има и нещо още по-смущаващо в цялата история – кой е оперативният работник, до когото е писан рапорта? Самият Бареков каза, че бил разкрил самоличността на информатора Пламен – това е скандално, невероятен пробив в службите. Този човек потенциално може да бъде притиснат откъде ли не, подчерта Коритаров. А наличието на информатора Пламен е факт, защото Светлозар Лазаров също каза, че всичко в документа е вярно без името на Бойко Борисов. Затова и държавата трябва да защити информатора, каза Коритаров.

Той коментира, че в документа, посочен от главсека на МВР Светослав Лазаров, липсват пасажите за Бойко Борисов, но отдолу се вижда поръченията да се събере допълнителна информация за Бойко Борисов. Георги Коритаров обърна внимание и че в рапорта, в който уж липсва името на Борисов, в графа „Поставени поръчения” фигурира точно името на лидера на ГЕРБ – да се разберат още детайли от информацията „за Бойко Борисов”. Какво означава това – че в МВР не знаят разликата между „пасаж” и текст. Според мен се търси кой е информаторът Пламен, сигурен е Коритаров.