​Служебният премиер и поне пет министри ясни

Президентът залага на десен профил на бъдещото правителство

Конституционалистът проф. Георги Близнашки е най- вероятният служебен премиер на България. Кандидатурата му била безспорна поне от няколко седмици, а всички други имена, които се завъртяха в публичното пространство не са били сериозни, твърдят източници, близки до „Дондуков”2. Идеята на президента е да бъде извадено на преден план гражданско лице, активно протестиращ, свързан с недоволството срещу правителството на Орешарски, подкрепян и одобряван от различни обществени и политически групи. Близнашки скъса категорично с БСП, не криейки, че не вярва в шансовете й да се реформира. Той е опонент от години и на Георги Първанов и също е дистанциран от неговия модел за социалистическа партия. Близнашки бе и един от най- твърдите критици на Сергей Станишев и опитът му да управлява с олигархията.

На този етап са ясни и имената на някои служебни министри.

Поста на военен министър ще бъде поверен на Велизар Шаламанов . Той е бивш зам.-министър на отбраната в правителството на ОДС. Роден е в Карлово. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив и Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия. Работи във Военния научноизследователски институт на Генералния щаб. През 1995 г. завършва Военната академия. Специалист е по електронно разузнаване. От 2001 г. е председател на сдружение "Джордж Маршал".

Финансовото министерство може да бъде оглавено от депутата от ГЕРБ и бивш министър на регионалното ведомство Лиляна Павлова. Кариерата й започва именно от тази институция. Все още обаче не е отпаднал и вариант Калин Христов от БНБ да стане за втори път служебен финансов министър.

На стола на човека на ДПС проф. Греков със сигурност ще седне Румен Порожанов, който по времето на предишното правителство бе директор на ДФ „Земеделие“.

Сигурен претендент за наследник на Цветлин Йовчев е старият седесар и експерт в сектор „Сигурност” Йордан Бакалов. Той вече се бил зарекал незабавно да махне загражденията пред парламента, а МВР да пресече купуването на гласове и да гарантира честни избори.

Правосъдният министър в кабинета „Борисов“ Диана Ковачева има огромен шанс да поеме същия пост и в служебното правителство.

Министър без портфейл, който да следи честното провеждане на предсрочните парламентарни избори, най-вероятно ще бъде предложен от президента Росен Плевнелиев в служебното правителство.

Номинациите за другите министерства са все още в сферата на предположенията, но профилът на служебния кабинет ще бъде дясно и граждански ориентиран.