​Черно море и Дунав изгризват България

Родината ни се свива с по 23 дка на година

Черно море и Дунав изгризват крайбрежията на България и бавно, но сигурно намаляват официалната площ от 111 000 кв. км на нашата родина. Според учените от Института по океанология към БАН - Варна, всяка година морето изяжда по 23 дка земи от българската територия. Хиляди декари е загубила от територията си страната ни през последните 100 години и в резултат на ерозията по бреговете на Дунав по българските острови, казва пред "Телеграф" директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав инж. Георги Георгиев, цитиран от БЛИЦ.

Според професор Веселин Пейчев движението на водата с 1 см нагоре отнема по метър от брега. Ако до края на века морето вдигне нивото си с един метър, може да залее брега и плажните ивици да изчезнат.

За век морето може да погълне 100 м от сушата и да потопи крайбрежните ни курорти, но това са най-песимистичните прогнози, коментира специалистът. Обезпокоително е това, че брегоукрепването по родното Черноморие се върши на парче, същевременно не спира строителството в забранените зони. Това води до унищожаване на бреговата ивица, която не е гарантирана срещу земетресения, цунами, урагани и други рискови и катастрофални явления.