Ексклузивно във Faktor.bg: Делян Пеeвски се оттегля от политиката

Делян Пеевски се отказва от политиката и няма да присъства в листите на ДПС за парламентарният вот. Нереализиралият се шеф на ДАНС е споделил намеренията си в интервю пред близка до 33 годишния депутат медия - столичен ежедневник, научи Faktor.bg.

Toтално дискредитираният политик най-вероятно е отзован от сараите и лично от Ахмед Доган. Сокола му е отредил ролята да дирижира целият си наличен инструментариум срещу противниците на ДПС, но вече в сянка.Парадоксално е, че и новата патерица на ДПС – "България без цензура" в лицето на своя лидер Николай Бареков сподели намерението си да се оттегли, ако медиите не му подадат ръка.

Оттеглянето на „успелият на 33” се случва ден след оставката на кабинета на Пламен Орешарски-срамната коалиция, която игра по свирката му цяла една година.

Пеевски няма да се ползва от защитата на депутатския си имунитет. Прокуратурата преди месец обяви, че няма да разследва сигналите за заплашителните SMS-и на депутата срещу Цветан Василев. Все още обаче обвинението не се е произнесло по сигнала на „Протестна мрежа” срещу Василев, Пеевски и Бареков.

Синът на Ирена Кръстева има запазено място като следовател в столичното следствие от далечната 2005 г., когато беше назначен без конкурс и без необходимия стаж по настояване на близкия до ДПС тогавашен началник на следствието Ангел Александров, но едва ли ще се възползва от възможността. Най-вероятно следователят – депутат ще дърпа конците на съдебната система в сянка. От изявленията на менинджмънта на КТБ не стана съвсем ясно длъжник ли е Делян Пеевски, но затова пък банкерът Цветан Василев ясно заяви, че на практика банката му е кредитирала фирми с подставени лица, зад които стои депутатът.

КОЙ отзова и принуди Делян Пеевски да се оттегли ще стане ясно след по-малко от 24 часа.

Явно абсурдният театър на ДПС да лъскат на всяка цена имиджа му е решил да свали маските и да се прочисти преди парламентарния вот.

Faktor. Bg ви припомня части от политическата кариера на детето чудо

Към 2006 г. в биографията на Пеевски се твърдеше, че той е докторант по административен процес в ЮЗУ, каквато информация обаче няма в официалния регистър на образователното министерство. Пак според биографията на Пеевски, след като завършва, той работи като юрисконсулт в "Тиви глобус", а после за няколко месеца е адвокат в Благоевград и София.

На 13 април 2005 г. ВСС назначава Пеевски за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба. Това се случва по "втория" начин – тъй като синът на Ирена Кръстева няма необходимия стаж, директорът на следствието към онзи Ангел Александров предлага Пеевски да бъде назначен "по изключение". Член на тогавашния състав на съвета си спомня как Александров (близък приятел на Ахмед Доган) се е борил "като лъв" за назначаването на сина на Ирена Кръстева за следовател.Младият юрист е разпределен в икономическия отдел на столичното следствие. Пряк негов началник е Петьо Петров (известен в средите като Петьо Еврото), който тогава е зам.-директор, а от две седмици – директор. Името на Петров нашумя последно покрай разследването срещу издателите на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов (двамата тогава са в сериозен конфликт с Пеевски), което той водеше и което, както прецени прокуратурата, се оказа абсолютно незаконно. По това разследване Петьо Петров беше наложил на обвиняемите парични гаранции общо в размер на 650 хил. лв., който те трябваше да внесат в сметката на следствието в Корпоративна търговска банка.

Кариерата на Пеевски като следовател продължава седем месеца. През ноември 2005 г. ВСС го освобождава от поста, тъй като е назначен за зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии, където отговаря за държавния резерв.