Мерджанов размаха пръст към президента: надвишавал конституционните си права

Калин Христов беше идеологът на банковата ваканция

Президентът поставя условия, които далеч надвишават конституционните му правомощия, заяви от трибуната на Народното събрание председателят на ПП на Коалиция за България  Атанас Мерджанов. Въпреки приказката за разруха и огромни дупки в бюджета, истината е, че няма обективни прочини за актуализация на държавния бюджет, каза той. Има нужда само от актуализация на бюджета на здравната каса. В своя подкрепа Мерджанов прочете изказване на президента от миналата година. "Днес твърдението му е коренно противоположно. Той (президентът) иска служебното правителство да може да иска заеми, за да си осигури комфорт и буфер, а само преди 1 година казваше обратното. Това е крещящ пример за двоен стандарт. А и няма никакво обективно и конституционно основание." Мерджанов заяви още, че сега президентът търси консенсус по въпроса за БНБ, но "една година той не работи за този консенсус, а напротив, работи за увеличаване на конфронтацията". Основната негова грижа сега е да се организират честни избори, се опита да поучава президента Мерджанов.

Той отново цитира изказване на държавния глава и му напомни, че разпускането на парламента не означава разпускане на парламентарната система. Целта на служебното правителство е бързата организация на честни избори.

На предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Калин Христов да бъде избран за управител на БНБ той каза, че това не е решение на проблема и отправи обвинение, че Калин Христов е част от проблема и носи същата отговорност като Искров. Той беше идеологът на банковата ваканция. Ние сме също за смяна на целия управителен съвет на БНБ, включително и от президентската квота. но това да стане в следващото Народно събрание, категорично заяви Мерджанов.