​Кадиев: Заявката на ДПС беше - Делян Пеевски, или кабинетът пада до обяд!

Всеки, който обещае на хората, че БСП ще остане във властта, е цинизъм, откровено заяви социалистът

Всички кандидати, които разчитат не на собствената си тежест, ще загубят. Нямам апарат зад себе си, който да дава заповеди. Но това не прави шансовете ми по-малки, заяви в ефира на Нова тв кандидатът за лидер на Столетницата Георги Кадиев. Той съобщи, че столичната организация го е номинарала за първото място.

Самите делегати на конгреса трябва да решат какво искат - дали да продължат със Станишев или да тръгнем по нов начин. Дали да е по-консервативна алтернативата, дали да е по-радикална. Самият конгрес ще каже, на този етап голяма част от делегатите не са убедени за какво и за кого ще, каза социалистът. На въпроса за гласуването му против Делян Пеевски той обясни, че заявката от страна на ДПС е била такава - или Делян Пеевски, или кабинетът пада - до обяд! Това е бил един от преломните моменти за кризата в БСП, призна Кадиев и добави, че освен този факт БСП има и идеологически проблеми. Това е единствената партия в Източния блок, която не се е реформирала. Срещайки с бизнеса, ние говорим като социалдемократи, срещайки се с наши членове - говорил като леви и за Русия, срещайки се с дипломати - за Европа.

Попитан защо не е фаворит на Румен Овчаро, а Мая Манолова, Кадиев заяви: "Аз наистина съм откритие на Румен Овчаров, но през 2012 г. софийската организация не ме подкрепи при гласуването за лидер - сега ще подкрепят Мая Манолова, но не знам защо. Аргуметтът за подкрепа на кандидат според мен не е жена или мъж, а лидер - не-лидер. Човек, който отваря БСП навън, да гледа хората в очите. Да му викат "червен боклук", но той да минава през тълпата - това е да печелиш гласове."

Според Кадиев вероятността да не се промени БСП е много по-голяма, ако спечели статуквото. Аз съм алтернатива, не съм от кръга на Станишев, не съм участвал в неговите решения. Не харесвам, че се появиха активни борци срещу Станишев. Човек гради биография с години. Всеки делегат трябва да види именно биографията, важното е какво си правил.

Всеки кандидат, който обещае на хората, че БСП ще остане във властта, е цинизъм, той ще излъже хората в очите. БСП има нужда от пречистване. Мога единствено да обещая - много работа, труд, пот, кръв и силна опозиция. Не мога да обещая нито победа, нито, че ще останем във властта.