Огнян Герджиков: Орешарски беше марионетка

Според бившия председател на НС основните козове на изпълнителната власт не били в ръцете на досегашния премиер

„Не можехме да очакваме това правителство да направи нещо кой знае какво в неблагоприятната политическа и социална среда, която беше през цялото време. За това, разбира се, вина има и самото управляващо мнозинство, което в началото направи много сериозен фал, отприщил недоволството на хората”. Това каза пред БНР по повод оставката на кабинета Орешарски професорът по право Огнян Герджиков, председател на 39-то Народно събрание.

Според него оттеглянето на подкрепата на ДПС към правителството е резултат от нещо, но не и причина за нещо. Юристът обаче не назова „нещо”-то. По думите му кабинета Орешарски вървя накриво още от самото си сформиране заради очевидното объркване на сметки на големи играчи. „Имам предвид играчи с големи икономически интереси, които не можеха да се реализират”, уточни той.

Герджиков каза, че основните козове на изпълнителната власт не са били в ръцете на Орешарски. И подчерта, че премиерът в оставка надали е могъл да направи всичко, което е искал, заради фактори извън осветената част на политическата сцена.