Даниела Бобева: „AES Гълъбово" е бижу

Вицепремиерът потвърди, че НЕК е в плачевно състояние

„Вчера не видях прогрес в преговорите между двете страни - дадохме последен шанс до понеделник да се подготви взаимно приемливо споразумение”. Така вицепремиерът Даниела Бобева коментира на брифинг в Министерския съвет преговорите с представители на американската топлоелектрическа централа „AES Гълъбово", съобщи news.bg.

По думите на вицепремиера Пламен Орешарскисе е срещал с представители на инвеститорите, имало възможност да се сключи меморандум за разбирателство между НЕК и AЕS. Резултати от преговорите обаче все още няма. „Цената на енергията от тази тец надвишава пазарната, но централата е добра инвестиция по отношение на екологията - това е едно бижу, но за съжаление трудно можем да си позволим скъпи бижута”, подчерта Бобева.

Според нея НЕК е в тежко състояние, голяма част от законите, които трябваше да въведат ред по договорите с фиксирани цени не са приети. Вицепремиерът информира, че все още не е подписан договорът за заем между „Газпром" и Българския енергиен холдинг.

„Два пъти кабинетът се занимава с проекта за 7-ми блок на АЕЦ „Кзлодуй”. Оставяме на следващото правителство да потвърди свършеното и да продължи нататък - както по споразумението, така и по финансите и всички детайли на проекта, тъй като нашето правителство подава оставка”, заяви Бобева.