Kaкво реши кабинетът Орешарски в 12 без 5?

Приключи последното заседание на Министерския съвет, председателстван от Пламен Орешарски, преди официално да бъде депозирана оставката му в Народното събрание. Повече от 40 точки разгледаха министрите на Пламен Орешарски, явили се в пълен състав на „Дондуков”.

В последното си заседание преди оставката правителството раздаде близо 16 млн. лв. от централния бюджет за социални дейности, подобряване на работата на НАП и митниците, противоградни ракети, както и за изграждането на информационен център към БАН. Пари получават още Комисията за незаконно придобито имущество и Комисията за защита от дискриминация, а в някои ведомства и агенции се правят вътрешни преструктурирания на бюджетите.

Мерките в подкрепа на събираемостта, стриктното възстановяване на ДДС и ускореното усвояване на еврофондовете са сред основните фактори за подобряване на приходите в бюджета за 2013г.

Министерският съвет одобри отчета за изпълнението на държавния бюджет за 2013 г. по данните от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити и предлага на Народното събрание да го разгледа и приеме.
Фискалният резерв към 31 декември 2013 г. е в размер на 4,7 млрд. лв. (6,0 % от БВП) при заложен минимален размер към края на 2013 г. в Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2013 г. от 4,5 млрд. лева. 
Определен е размерът на месечното възнаграждение на държавните служители – стажанти в МВР

Министерският съвет определи размера на месечното възнаграждение на държавните служители - стажанти по Закона за Министерството на вътрешните работи.
Основното месечно възнаграждение на държавните служители - стажанти в Министерството на вътрешните работи за периода на първоначалното професионално обучение ще бъде 80 на сто от основното месечно възнаграждение за най-ниската изпълнителска или младши изпълнителска длъжност.
Няма да се събира такса върху сумите, погасени в срока за доброволно изпълнение съгласно Закона за частните съдебни изпълнители
Министерският съвет прие Постановление за допълнение на Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители. 

Управлението на стопанство „Кричим“ се предоставя на НСО

Министерският съвет предостави управлението на стопанство „Кричим“ на Националната служба за охрана при Президента на Република България. Досега стопанство „Кричим“ се управляваше от Министерството на финансите.
Правителството предоставя и допълнителни разходи по бюджета на НСО за 2014г. за управление на стопанството. 
Одобрени са допълнителни разходи за субсидирана заетост по Национална програма „Сигурност“, за закупуване на противоградови ракети и за изграждане на компютърен комплекс към БАН

Министерският съвет одобри на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2014 г. за сметка на разходите по централния бюджет за 2014 г. в размер на 3 000 000 лв. С
Одобрени са и допълнителни средства в размер на 1 000 000 лева по бюджета на Министерство на земеделието и храните за 2014 година за закупуване на противоградови ракети, във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната.
Чрез бюджета на Министерството на образованието и науката се предоставя и допълнителен трансфер по бюджета на Българската академия на науките за 2014 г. Средствата в размер на 4 млн. лева ще се използват за изграждане на многофункционален компютърен комплекс, разположен в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. 
С друго постановление на Министерския съвет се правят компенсирани промени между бюджетни политики и програми в рамките на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2014г. Целта е да се осигурят необходимите средства за издръжка на задграничните представителства и да се създаде възможност за изплащане на дължимите за 2014 г. командировъчни средства на дългосрочно командированите служителите на МВнР.
Допълнителни разходи са одобрени също така по бюджета на Агенция за ядрено регулиране за 2014г.
Министерският съвет одобри допълнителни разходи и по бюджета на Министерството на финансите за 2014г. в размер на 7 365 000 лв. Така се осигуряват средства за неотложни разходи за изпълнение на дейности на приходните агенции, свързани с повишаване на бюджетните приходи и за намаляване административната тежест за бизнеса, с цел изпълнение на приоритетите на правителството. Ще се обезпечат и дейности за развитие и поддръжка на информационните системи.
С друго свое Постановление правителството одобри допълнителни разходи за 2014 г. в общ размер на 350 000 лева. По бюджета на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество се отпускат 300 000 лв. за ремонт и преустройство на предоставените за нуждите на комисията работни помещения в гр. Пловдив. 
Министерският съвет одобри също така допълнителни разходи по бюджета на Националната разузнавателна служба за 2014 г. в размер на 2 млн. лева. Средствата са за покриване на неотложни текущи разходи - обезпечаване на дейността на НРС и изплащане на дължими обезщетения при освобождаване от военна служба, съгласно чл. 227 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Средствата се осигуряват от централния бюджет за 2014г.
Министерският съвет прие решение за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека по пет дела

Предоставя се имот на Медицинския университет в Плевен за провеждане на учебна и научно-изследователска дейност

Министерският съвет взе решение, с което обяви имот - частна държавна собственост за имот - публична държавна собственост. Имотът е със застроена площ от 300,74 кв.м. и се намира на бул. „Хр. Ботев" № 74 в гр. Плевен. Той е предоставен за управление на Медицински университет - Плевен за провеждане на учебна и научно-изследователска дейност. Предвид факта, че Медицинският университет - Плевен е автономно държавно висше училище със статут на юридическо лице, визираният имот служи за изпълнение на функциите на университета, има характеристиките на имот - публична държавна собственост.
С друго свое решение правителството предостави безвъзмездно за управление на община Ловеч имот - публична държавна собственост. 
Министерският съвет измени свое решение от 2008 г. за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху имоти - частна държавна собственост на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ и на Конфедерацията на независимите синдикати в България, изменено с Решение № 397 на Министерския съвет от 2014 г. Промяната е свързана с прецизиране на описанието на имота.
Правителството даде съгласие Рачо Рибаров да бъде почетен консул на Република Литва в България Правителството прие Решение, с което дава съгласие за откриване на консулство на Република Литва в България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице. 

Спогодба между правителствата на Република България и Република Косово ще запълни липсата на нормативно-правната база между двете страни в областта на транспорта

Министерският съвет одобри проект на Споразумение за изменение на Спогодбата между Правителството на Република България и Правителството на Република Косово зю
На днешното заседание Министерският съвет одобри и проект на Спогодба между Правителството на Република България и Федералното правителство на Република Австрия за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта, като основа за водене на преговори. Действащата Спогодба между Народна република България и Република Австрия за сътрудничество в областта на културата, науката и образованието, подписана на 9 февруари 1973 г. в София, в сила от 7.7.1974 г., не отговаря на съвременните реалности, поради което българската и австрийската страна изразиха споделено желание и готовност за осъвременяване на договорно-правната база. 

С друго свое решение правителството одобри Доклад на министъра на финансите с резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе на 8 юли 2014 г. в Брюксел.ю
На днешното заседание Министерският съвет одобри и резултатите от участието на българската делегация в 3323-то заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, което се проведе на 19-20 юни 2014г. в Люксембург.

МС рвши още строителни материали ще бъдат добивани край Нова Загора

Правителството одобри Ръководство за изготвяне на оценка на въздействието на законодателството

Промени в Правилника за вписванията създават предпоставки за постепенна електронизация и автоматизиране на процесите

Министерският съвет на Република България прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника за вписванията. 


Министерският съвет прие Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света

Министерският съвет одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2014 г. 

Определени са второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на вътрешните работи във връзка с новия Закон за МВР
Министерският съвет прие Постановление за определяне на второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на вътрешните работи. Целта е да се определят второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на вътрешните работи във връзка със структурни промени в министерството, произтичащи от новия Закон за Министерството на вътрешните работи.


Отпускат се средства за доизграждане на Wi-Fi мрежата в НДК

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 40 000лв. по бюджета на Министерството на културата за 2014г. за финансиране на дейности по доизграждане на Wi-Fi мрежа в сградата на „Национален дворец на културата – конгресен център София“ ЕАД в гр. София. Разходите са за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014г.

На Столична община се прехвърля собствеността върху три имота

Министерският съвет прехвърля безвъзмездно на Столична община, област София, правото на собственост върху три имота-частна държавна собственост. Имотите се намират в гр. София, район "Лозенец".