Вместо оставка Орешарски отчете "успехите" от своето управление

Ето какво отчете кабинетът за бюджет 2013

Днес така очакваната оставка на правителството на Пламен Орешарски не се състоя.  Затова пък Министерският съвет одобри отчета за изпълнението на държавния бюджет за 2013 г. и предлага на Народното събрание да го приеме, съобщава Дневник.бг. 

Кабинетът отчита, че фискалният резерв към 31 декември е бил 4.7 млрд. лв., с 0.2 млрд. лв. над законовия минимум.

Събрани са 97.9% от планираните данъчни приходи - 96.3% от преките, 97.3% от косвените и 99.8% от осигуровките, а от други данъци планът е надхвърлен с 1 процентен пункт.

Кабинетът отчита, че върху размера на приходите се е отразило икономическото възстановяване, подобрената събираемост и ускореното усвояване на еврофондовете. Ускореното възстановяване на ДДС за фирмите пък им давало свеж ресурс.

Разходите, извършени през 2013 г., са 95.1% от планираните като кабинетът отчита индексацията на пенсиите, коледните добавки и увеличените помощи за майките и повече пари за здравеопазването.

България е внесла в бюджета на ЕС 934.1 млн. лв.

Дефицитът по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за 2013 г. е в размер на 1. 44 млрд. лв. или 1.8% от брутния вътрешен продукт (БВП). Дефицитът на начислена основа на сектор "Държавно управление" за 2013 г. е в размер на 1.5 % от БВП по методологията на ЕСС 95 съгласно Априлските нотификационни таблици за дефицита и дълга.

В Сребърния фонд са събрани 2.332 млрд. лв. при 2.086 млрд. лв. в началото на годината.

В края на декември номиналният размер на държавния дълг възлиза на 14.1 млрд. лв. при регламентирано ограничение за максималния размер на държавния дълг към края на годината от 14.6 млрд. лв.