Ново двайсет: Оставката на Орешарски може и в петък

Имамов: Няма как този парламент да реши за нов шеф на БНБ

Правителството ще подаде оставка утре или в петък, съобщи зам.-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов от ДПС, цитиран от Днес.бг.

„Аз съм сигурен, че в момента ГЕРБ силно се интересуват в кой ден правителството ще подаде оставка, за да влязат в зала, и силно се надявам, че ако има време, ще се приемат някои от важните закони, като този за управление на отпадъците, за да се реши проблемът на търговците на скрап, както и законът за висшето образование“, коментира Имамов, но в същото време призна, че едва ли ще се стигне до приемането на нормативните актове, защото ще има дебати по оставката.

По думите му депутатите са длъжни да работят до края на месеца, защото според правилника за дейността на Народното събрание ваканцията започва на 1 август.

„Следователно няма никаква логична причина да не работим, причините са чисто политически и съм сигурен, че избирателите няма да разберат причините да не работим", коментира Имамов.

Той увери, че депутатите от ДПС са готови да има извънредни заседания, но не вярва и това да се случи, защото трябва да има промяна в правилника, а парламентът едва ли ще се занимава с това.

Относно писмото на шефа на БНБ Иван Искров, с което той заяви готовността си да подаде оставка, Имамов коментира, че този парламент не може да реши въпроса, защото процедурата за смяната на гуверньора на централния трезор е продължителна и сложна.

„Според мен по този начин Искров дава отговор на критиките към него и към тази институция“, добави Имамов.