​Мадридският хитрец от Врана: Нацията има нужда от съпричастност, а не от конфронтация

Царят отмъкна хиляди декари гори от България ни учи как да пазим природата

Старата мадридска лисица Симеон Сакскобурготски се събуди от царствената си дрямка и призова, че в момента е нужна съпричастност, а не конфронтация. Царят се сети за трагедиите от природните бедствие и обяви на личната си страница:

„С оглед на настъпилите трагични природни събития в България, изразявам съболезнованията си на близките на загиналите и своята подкрепа на пострадалите.

В този тежък за хората момент трябва да се запази добрият тон в общественото пространство. Конфронтацията не е правилното поведение, нито пък прехвърлянето на отговорността. Трябва да се съсредоточим върху това да възстановим пораженията и да помогнем на пострадалите хора. Народът ни е доказал, че в трудни моменти може да се обединява. Убеден съм, че и този път ще е така. Затова призовавам публичните личности да не политизират ситуацията, а да се фокусират върху прагматични и рационални действия, които да доведат до бързо справяне с последиците от наводненията. Не е по силите ни да спрем природните стихии, но в наша власт е да сме подготвени и добре организирани, за да ги преодоляваме.

Впоследствие е нужно да се потърси отговорност, но не само от представителите на местната и държавна власт. Нека погледнем и личната отговорност, защото се оказва, че неспазването на законите и правилата, за жалост, вече е станало норма –строи се незаконно, неправомерно се изсичат гори, безнаказано се затрупват речни корита. Никой не мисли за последиците, а както е видно, те идват и доста често са неприятни и трагични.

Нужно е всеки, който е натоварен от народа ни с управленска отговорност, да е на мястото си и съвестно да изпълнява своите задължения. Не спорадично, а постоянно. Защото именно в подобни ситуации си даваме ясно сметка колко е важно работещите в съответните институции да са опитни, знаещи и можещи хора. Добрата координация между властите е особено необходима за справянето с такива проблеми. Не е трудно да се постигне. Нужни са воля, разум и най-вече компетентност. Дано успеем този път да си вземем поука”, завършва царското послание към поданиците.

Думите на Сакскобурготски обаче се доста манипулативни и лицемерни. Той говори за опазването на горите и природата, а именно в узурпираните от него терени в Рила се твърди, че се извършват най-големите беззакония, а царят трупа милиони от безразборна сеч. Фалшиво звучат и призивите на величество към единство на нацията, след като именно той отказва вече 10 години да поеме отговорност за вграждането на мафията в държавното управление. Продукт на Царя и НДСВ е и самият Пеевски, който се е превърнал в проблем, ерозиращ държавността. Царят мълчи и за провала на личния му проект НДСВ, който се оказа поредната фалирала фабрика за илюзии.