​Т.Дончева: Не е престъпление да теглиш пари от собствената си банка

КТБ е на Цветан Василев, следователно той може да си тегли от банката, колкото си иска.

Тезата разви Татяна Дончева, адвокат на Маргарита Петрова, която е едно от подсъдимите длъжностни лица по делото за източените от банката 205 милиона лева.

По думите й мажоритарен собственик на банката е фирма „Бромак ЕООД“, а на фирмата - собственикът е Цветан Василев, който е и председател на Надзорния съвет на КТБ. След като вложители депозират парите си в банката, те не го правят в касетки с имената си – авоарите им стават притежание не на конкретно лице, а на институцията.

Дончев не оспори правото на Василев да изтегли дори и тези 205 милиона лева и на това не можело да се гледа като на присвояване, тъй като той все едно изтегля свои пари, от своята банка.

Ако останалите акционери в дружеството вече смятат, че Цветан Василев дължи пари на банката, то има Общо събрание, на което се поставят тези въпроси и евентуалните искания той да ги възстанови, посочи топ адвокатката.

Въпреки обясненията на Дончева, тя смята, че 205 милиона не са източени от КТБ, защото за да се случи това в рамките на 2 години, както прокуратурата твърди, трябва ежедневно 310 хиляди лева да са били изнасяни – на фона на всичките камери и охрана в банката.

От обясненията на експерта, който трябваше да установи какво се е случвало с трезора и подправяни ли са документи, пък стана ясно, че обемът на работата е огромен, времето не му е било достатъчно, за да се каже има ли липси или не в банката, и той иска още вещи лица да му помагат в изготвянето на счетоводната експертиза.