Правозащитници: Властите са издавали лични карти на адреса на незаконните постройки

Домовете са съществували с мълчаливото съгласие на общината, събирали са и такса смет, пише БХК в съобщение до медиите

Разрушаването на незаконните ромски домове в Стара Загора е форма на институционализирано расистко насилие. Така определят събитията в града от Българския хелзински комитет (БХК) в съобщение до медиите. 

БХК определя акта като безогледен и заявява, че властта няма правото да разрушава единствените домове на семейства, без да се осигурява алтернативен подслон.Според организацията незаконните постройки са съществували години наред с мълчаливото съгласие на институциите.

„Власттане само е бездействала да попречи на обитаването им, но и недвусмислено го е насърчила, като официално е утвърдила връзката на хората с мястото, издавайки им лични карти на адреса и събирайки битовите им сметки оттам”, се казва още в съобщението.

От БХК наричат действията на общината в града непоследователни и безцеремонни, накърняващи основните човешки права на засегнатите.Според тях е лицемерно да се твърди, че „властите биха причинили такова демонстративно, брутално колективно смазване на домове и покъщнина на нероми, включително деца, без обезщетение и без алтернативен подслон“.Българският хелзински комитет заявява, че ще осигури правно представителство на засегнатите с цел завеждане на дела срещу държавата.Разрушаването на незаконните къщи в Стара Загора продължава и днес. Само за три часа бяха срутени 55 сгради. Днес стана ясно също, че Общинският съвет е осигурил възможност на всички социално слаби да получат отстъпено право на строеж на добри цени, така че да могат да си позволят да построят къщите си отново там. "Действията ни са напълни законни и целесъобразни“, категоричен беше кметът Живко Тодоров.